изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-27 @ 07:03 EEST
В ГЕШАНОВО СЕ РАЖДАТ С АВДЖИЙСКО СЪРЦЕ И СЪС СЛУКА    
Лов и риболов"Ловът го деля на три категории - ловци, месари и такива, които искат да имат оръжие, но не ходят на лов. Аз съм от първите. Ловът го обичам като хоби и спорт", заяви пред репортер на НДТ председателят на ловната дружинка в Гешаново Ради Радев.

Той е родом от селото. Уточнява, че на местните им викат главанци, но не, защото са твърдоглави, а заради корена им, който е от село Главан. По ирония на съдбата той е наследник на един от трите основни рода в Гешаново - Авджалар, което в превод означава авджия.   
Баш ловецът на дружинката сподели, че повече от 20 години е чакал да стане ловец.  Искал е още през 1967 година да хване пушката и да тръгне по стъпките на дивеча, но по това време много трудно се е ставало ловец. Не можело всеки да се запише свободно за курс, както е сега.
"Изчаках демокрацията. През 1989 г. моят приятел Георги Овчаров беше начело на ловната организация в Добрич. Отидох при него и му казах, че ако не ме запише за курса за ловци, ще отида да му подпаля къщата. Така отидох на курса и успешно го изкарах", разказа Ради Радев.
Още на първия му ловен излет слуката е била на негова страна. Повалил диво прасе заедно с още един приятел. Най-незабравимият му миг по ловните полета обаче е в Балкана край Търговище. Тогава близо 40 глигана са тръгнали срещу него. Гръмнал и съборил една дива свиня. Останалите избягали. Веднъж е стрелял по вълк, но той му се изплъзнал.
В ловната дружинка в Гешаново е от 21 години. Тя е създадена след като броят на членовете в ловната структура в Карапелит е нараснал до близо 80 души. Така дружинката се разделила на две, като в гешановската влизали и ловците от съседните села Подслон и Енево. Днес в дружинката членуват 36 ловци. Тя има територия от 41 хиляди декара. В ловната площ преобладават обработваемите земи, горски площи, ливади и пасища.
"Имаме само трима ловци над 60-годишна възраст, 6-7 между 50 и 60 г., а останалите са под 50-годишна възраст. От близо 3 години имаме клуб, който се намира в сградата на читалището. Ловното ни място е ремонтирано, има камина, обзавеждане. Клубът го направихме благодарение на средствата на Недко Айвазов, а Тошко Димитров осигури парите за изработката на камината. Много съм им благодарен, че те милеят за ловния живот. С труда на всички ловци, днес клубът е уютно място за сладка приказка след всички ловни излети", заяви председателят на дружинката.
Той добави, че най-популярният дивеч в региона е заекът, пъдпъдъкът, гургулицата, яребицата, фазанът, сърните, дивата свиня. Глиганите са използвали земите на Гешаново като преходни - за да преминат от една към друга голяма дружинка.
Местните ловци полагат и огромни грижи за дивеча. Те продължават да разселват яребицата, която беше почти изчезнала. Днес има големи ята. Предстои да заселят 50 фазана и близо 25 яребици. За първи път ще направят това през пролетта, когато са в полова зрялост и оформят двойки.
Радев посочи, че грижите за дивеча са ежегодни - хранене, осигуряване на вода, сол, калища с вода и масло за дивите прасета, хранилки за сърни и елени, заслони за пернатия дивеч. Сега имат 5 хранилки за сърни, 5 солища и 6 калища. Тази година били опазени за първи път, след като досега бракониери на дърва ги разваляли и ги прибирали за отопление. НДТ
 


Сходни връзки

В ГЕШАНОВО СЕ РАЖДАТ С АВДЖИЙСКО СЪРЦЕ И СЪС СЛУКА | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.14 секунди