изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-27 @ 06:17 EEST
В ОУ "СТЕФАН КАРАДЖА" СЪХРАНЯВАТ ТРАДИЦИИТЕ    
ОбразованиеУченици и учители работят по интересен проект, посветен на хляба


В добричкото училище "Стефан Караджа" и през горещите ваканционни дни продължават дейностите по проекта "Къшей дъхав хляб от Добруджа". Той се реализира в рамките на програмата "Живо наследство-2010" на фондация "Работилница за граждански инициативи", с финансовата подкрепа на фондация "Америка за България".  Основните цели на програмата са насочени към опазване и представяне на местни традиции с активното участие на  младите хора, съобщиха от училището.
В българската народна култура няма празник, обред или каквато и да е култова практика без участието на обреден хляб, в който е скрита дълбока символика. Затова екипът на проекта си е поставил за цел да запознае младите хора с добруджанските традиции при приготвяне на хляб, да съхрани наследството на поколенията  и да внесе в ежедневието ни забравените бабини рецепти. В училището е създаден клуб "От сръчните ръце на баба" , в който се представят традиционни начини за  приготвяне на хляб и хлебни изделия. Децата се обучават в сръчности и техники за месене на тесто за традиционни хлебни произведения, издирват се и се събират кулинарни рецепти. През летните месеци бе организирана  екскурзия до село Кочмар и град Силистра за открити уроци по хлебарство. В Кочмар учениците бяха посрещнати от участнички в група за автентичен фолклор, които представиха не само своя певчески талант, но и показаха  местните традиции  за приготвяне на баници и обредни хлябове, разказаха от ОУ "Стефан Караджа". Децата имаха удоволствието да опитат вкусните баници и курабийките на нашите баби. В Силистра бе посетен цех за производство на хлебни и сладкарски изделия, където участниците в целевата група наблюдаваха различни начини за приготвяне на кори, баници, пити, козунаци. Голям интерес предизвика посещението във фурната на комплекс "Старият Добрич", където децата наблюдаваха замесването на гевреци и други тестени изделия и изпичането им в пещ на дърва.
Екипът по изпълнение на проекта си е поставил амбициозната цел  да подготви  експозиция, посветена на пътя на хляба - от  засяването  на житото до обредните хлябове и тяхното приложение в бита на хората. Много ученици от училището издириха и предоставиха за нуждите на бъдещата експозиция различни предмети от бита и  селскостопански инвентар, свързани със засяването, жътвата и производството на хляб. Дейностите по проекта ще бъдат представени във фотоизложба, подготвена от участниците. Учениците от ОУ "Ст. Караджа" се надяват тяхното начинание да провокира обществеността, за да бъде доразвито и обогатено и след приключване на проекта.
 


Сходни връзки

В ОУ "СТЕФАН КАРАДЖА" СЪХРАНЯВАТ ТРАДИЦИИТЕ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди