изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-05-02 @ 03:30 EEST
ДСБ разкри, че Сидеров е хващан с белязани пари    
Политика Срещу лидера на "Атака" Волен Сидеров е водено наказателно дело за изнудване през 1984 година. То е приключило с мнение на следователя да бъде внесено в съда,  каза председателят на ДСБ в София Атанас Атанасов, който е бивш шеф на Национална служба сигурност (НСС), цитиран от БГНЕС. Той добави, че по време на разследването е направена и операция, при която  Сидеров е засечен да получава 1000 лева белязани пари. Лидерът на "Атака", който сега е и шеф на парламентарната комисия за контрол на ДАНС, бил задържан, а парите - приложени като доказателство.

От постановлението, разпространено в централата на партията, става ясно, че през този период Сидеров е работел в предприятието “Белмекен“ като член на бригадата за фотоуслуги. Бригадирът й Димитър Казаков имал вкъщи фотолаборатория, където се обработвали филми. През 1983 г. към бригадата, освен Сидеров започнали работа и двама нови души. Казаков казал, че бригадата е на собствена икономическа сметка и ако се работи по план, може да получат добро заплащане.

Волен Сидеров се “почувствал засегнат", че не получава възнаграждението, което изчислил, че му се полага. Предложил на единия си колега да поискат от бригадира по 1000 лв. На срещата Сидеров казал да им се плати, “в противен случай щял да използва свои връзки и да направи скандал в предприятието“. Бригадирът отказал.

След като напуснал работа, Сидеров задържал фотоапарат и фотосветкавица на Казаков. Сменил адреса си и започнал да му звъни всеки ден, като го заплашвал, че ще го “унищожи“, употребил и израза “ще ми пълзиш в краката“. Събрал и компрометиращи материали, които щял да използва, ако не му се плати. В едно от обажданията казал дори и че ще го бие и че ще върне фотоапарата срещу парите, които му се дължат.

Димитър Казаков се обадил в полицията и там го посъветвали да приеме предложението. Срещнали се, Казаков дал парите в бял плик, а Сидеров върнал нещата, но на излизане от колата бил арестуван.

26 години по-късно Атанас Атанасов заяви, че няма данни в съда да е внасян обвинителен акт по това дело и то да е завършено по някакъв начин. То е заведено под номер 97 и е по описа на тогавашното димитровско районно управление на МВР. Този конкретен казус, според Атанасов, “поставя много сериозни въпроси, свързани с националната сигурност“.

Това, че по делото нямало данни да е било завършено, означавало, че производството е било прекратено. Атанасов посочи, че по това време в съдебната практика е имало негласно правило, че “когато става въпрос за имуществени престъпления, съдът постановява на 1000 лева – една година лишаване от свобода“. Ако се е следвала тази практика, Сидеров е трябвало да бъде осъден на 1 година затвор, но такива данни няма. Атанасов лично разговарял с хора от разследването и всички твърдяли, че нямало съдебен процес.

Шефът на ДСБ-София видя риск от зависимости в минало председател на парламентарната комисия за Контрол на ДАНС "да е такъв човек". От партията предлагат министъра на вътрешните работи Цветан Цветанов да направи подробна проверка, а законът за Защита на класифицираната информация да предвижда проверка и на депутатите, които работят с ниво на защита на документите “строго секретно“.

В коментар на изнесените данни, разпространен от пресцентъра на партия "Атака", Волен Сидеров посочва, че "това е поредният опит на Иван Костов и марионетката му Атанас Атанасов да атакуват председателския пост в комисията за контрол на ДАНС". Според Сидеров лидерът на ДСБ Иван Костов се страхува от разкрития за себе си и за това, което е вършил. DIR.BG

 


Сходни връзки

ДСБ разкри, че Сидеров е хващан с белязани пари | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди