изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-26 @ 08:54 EEST
Божидар Димитров се замеси в скандал за македонски лъвове    
Новини Оттеглям назад думите си, че четирите бронзови лъва, монтирани на моста „Гоце Делчев” в Скопие, са български национални символи, каза министър Божидар Димитров. "Лъвът – български национален символ има детеродни органи и е силно потентен. Македонските – очевидно не”, поясни министърът без портфейл,  отговарящ за българите в чужбина пред "Фокус".


Изказването на Божидар Димитров за лъвовете най-вероятно е по повод на коментар от македонския вестник "Дневник" озаглавен “Управляващите поставиха четири кастрирани лъва на социалистически мост в Скопие".

Преди няколко дни, когато на моста бяха поставени първите два от лъвовете, Димитров обяви, че приветства решението на македонското правителство да използва "българския национален символ - лъва".
Вчера, когато бяха сложени още две статуи, той беше по-рязък.  "Скопие се напълни с български национални символи и паметници на български национални герои. Радвам се на това. В тези времена при господстващата доктрина на македонизма,това е единственият начин да се обявяват за македонски и след това да се поставят в Скопие. И личности, и символи, които няма как да бъдат изкарани от българската история", коментира Димитров. 

„Присъствието на негово величество – лъвът на мост в Скопие, говори за голяма необходимост на една политика да се идентифицира с краля, при това не какъвто и да е, а краля на животните. Тоталитарната логика на идентифициране на нацията с някои дезориентирани и не до толкова умни животни, на които им трябва лъвско ръководство, е неизлечим комплекс на тези политики. Само такива политики имат необходимост да променят лика на своя град, качвайки лъвове на парапетите на един социалистически мост” - пише Теута Арифи, депутат в македонския парламент от Демократичния съюз за интеграция (ДСИ) в авторски текст, публикуван в македонския вестник  "Дневник".

Думите на Димитров, че Македония използва български национални символи, не намериха отражение или реакция в съседната държава. Сега министърът пък е на мнение, че монтираните лъвове не са достатъчно потентни, за да са българският символ.

Междувременно македонският депутат Теуа Арифи от Демократичния съюз за интеграция (ДСИ) написа унищаваща статия  за поставените в Скопие лъвове.
„Вместо на свободни лъвове, скопските приличат на тези дресираните от цирка, които служат за забавление на младите зрители. И в това всекидневно настроение на провокация на интелигентността на своите граждани и тяхното чувство за естетика, ни липсват още тези четири кастрирани лъва, които говорят за кастрацията на духа, която я създават тези актуални политики”,  пише депутатът в  статията в македонския вестник "Дневник".

„На "Шан-з-Елизе" в Париж има само една скулптура. Поради тази причина това, което се случва тук, няма никаква логика. Селянин не е този, който е роден на село, а този който не може да изтупа от себе си прахта от провинцията”, каза и академик Томе Серафинмовски пред телевизия Телма, коментирайки проекта „Скопие 2014”, който включва четирите бронзови лъва на моста в Скопие.

 


Сходни връзки

Божидар Димитров се замеси в скандал за македонски лъвове | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди