изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-27 @ 01:25 EEST
Васил Тончев, социолог, „Сова Харис“: ГЕРБ ще направи грешка, ако обедини изборите 2 в 1    
Интервюта - Г-н Тончев, очаквате ли смени на министри в началото на новия политически сезон?
- Мисля, че смяна на министри преди местните и президентските избори догодина ще има само в крайни и наложителни ситуации. Все пак не изключвам напълно промени в кабинета. Имам предвид най-вече здравеопазването, въпреки че е възможно рокади да има и в други ведомства. Но ситуацията в здравеопазването е доста лоша.


- Какви са прогнозите ви за следващите месеци?
- Очаквам предизборната борба да започне много усилено още през септември и в тази връзка доста ще се изостри политическият диалог. Борбата ще мине на регионално ниво. Мисля, че няма да се засили конфронтацията между двата основни политически лагера, които се образуваха – от една страна, ГЕРБ или по-скоро около личността на премиера Бойко Борисов , а другият - около президента Георги Първанов. Прогнозирам, че основната битка между тях ще е на следващите парламентарни избори след 3 години. Те вече дадоха знаци, че конфронтацията ще е в по-прилични, умерени рамки. Докато борбата за местната власт ще бъде изострена и жестока.
-Рано ли е да се прогнозира отсега, че ГЕРБ ще е водещата политическа сила на местните избори?
-Не би могло да се твърди подобно нещо. ГЕРБ ще е водещата сила в големите градове на страната, където хората преобладаващо са с дясна ориентация и за момента основно припознават ГЕРБ като своя партия. Но водещото няма да е политическата ориентация на национално ниво, а местните интереси.

- Бихте ли прогнозирали как ще се развиват отношенията между президента и премиера?
- Сблъсъкът между двете основни политически фигури ще бъде на следващите парламентарни избори, когато двамата ще излязат като лидери на отбори от двете страни и ще бъдат основни опоненти.

- Т.е., дотогава бъдещата политическа формация, която се изгражда около Георги Първанов, ще е напълно ясна?
- Мисля, че като концепция тя и сега е избистрена. Това ще е една нова центристка формация, която ще се опита да обедини доста по-широки кръгове от социалистическите. БСП ще бъде една от партиите, може би най-голямата, но не и единствената в тази формация, която ще застане отляво и ще опонира на десните. Десните от своя страна ще се опитат да се обединяват около ГЕРБ.

- Как се отразиха скандалите през последните месеци на подкрепата за ГЕРБ? Имам предвид този с бившата вече зам.-шефка на здравната комисия Геновева Алексиева, преди това с бившия председател на същата комисия Лъчезар Иванов...
- ...Откакто ГЕРБ е стъпила на политическата сцена постоянно възникват такива проблеми, тъй като тези, които влязоха в парламента, не бяха структуриран отбор и в управлението попаднаха доста случайни хора. Основният колос, който крепи ГЕРБ, е борбата с организираната престъпност, борбата за въвеждане на много по-строги критерии за опазване на държавността. В същото време негативните нагласи към управляващите се увеличават. Но на този етап няма политическа сила, която да изплува като алтернатива и да успее да привлече към себе си негативните нагласи. От тази гледна точка мисля, че ГЕРБ ще направи много голяма грешка, ако обедини двата избора – за местна власт и за президент. Тези, които по някакъв начин имат негативи към тази партия, няма да отидат да гласуват на президентските избори. Ако обаче дадат своя вот на местните избори, тогава е много вероятно да пуснат бюлетина за алтернативен кандидат от този на ГЕРБ, т.е. сливането на двата избора ще влоши в много по-голяма степен резултата на ГЕРБ на президентските избори.

- Но ако кандидатът за президент е човекът с най-високо одобрение в държавата – вътрешният министър Цветан Цветанов, това няма ли да се отрази благоприятно на вота за ГЕРБ?
- Мисля, че с най-голямото одобрение се ползва Бойко Борисов и изобщо няма да се изненадам, ако той бъде кандидатът на ГЕРБ за президент. Много е вероятно ситуацията така да се развие дотогава, че да се породи необходимост от гледна точка на запазване на статуквото и на тежестта на ГЕРБ в управлението, точно Борисов да се кандидатира. Помним какво стана с изборите за кмет на София, начинът, по-който бяха спечелени, и начинът, по който Борисов напусна кметското място и отиде на премиерското. Мисля, че този сценарий е много възможен.


Интервюто взе Ана Михова

http://www.klassa.bg

 


Сходни връзки

Васил Тончев, социолог, „Сова Харис“: ГЕРБ ще направи грешка, ако обедини изборите 2 в 1 | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди