изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-26 @ 19:55 EEST
Мъртвите зони около САЩ са се увеличили 20 пъти през последните 50 години    
ЕкологияМъртвите зони около бреговете на САЩ са се увеличили 20 път през последните 50 години, съобщи онлайн изданието BusinessGreen. Изхвърляните от земеделието торове и неспособността на индустрия да ограничи отпадните води от производство на селскостопански продукти е довело до създаването на огромни мъртви зони покрай бреговете на САЩ, става ясно от доклад на американското правителство.

 Той предупреждава за увеличаващи се рискове за рибната индустрия в страната и световното биоразнообразие заради нарастващите безкилородни зони, които не могат да поддържат живот.

Мъртвите зони по света са нарастнали десет пъти през последните 50 години. За същият този период в САЩ те са се увеличили 30 пъти. Преди 1960 г. по американските брегове е имало едва 12 безкислородни зони, а в момента те наброяват рекордните 300.

Проучването показва, че броят на мъртвите зони по американските брегове се увеличава далеч по-бързо в сравнение с други крайбрежни зони по света. Докладът проследява историческите и настоящите тенденции, свързани с феномена хипоксия, при който кислородът във водата достига толкова ниски нива, че прогонва обитаващите територията микроорганизми или убива тези, които не могат да се придвижват, което води до създаването на въпросните "мъртви зони".

Прекаленият рибилов, цъфтежът на водораслите, тпрекалената употреба на торове и препарти за растителна защита и физическата промяна на хабитатите по бреговете са няколко от проблемите, които заедно с липсата на достатъчни килсород си взаимодействат и влошават екологичното "здраве" на крайбрежните води и екологичните услуги, които те предоставят.
Мексиканският залив е един от най-засегнатите от райони по света. Там мъртвата зона е с големина 17 700 кв. километра. http://www.dnevnik.bg

 


Сходни връзки

Мъртвите зони около САЩ са се увеличили 20 пъти през последните 50 години | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди