изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-26 @ 23:00 EEST
Астероид прелита край Земята    
Новини Астероид с диаметър от 7 до 14 м ще се приближи днес до Земята на разстояние по-малко от това до Луната, съобщи РИА Новости, като цитира астрономи от Института по приложна математика. Край Земята на разстояние около 84 хил. км (геостационарната орбита е на 36 хил. км) ще прелети неголям астероид с размери 7-14 м, който може да бъде видян с голям любителски телескоп, каза астрономът Леонид Еленин.

Космическото тяло с индекс 2010 RF12 не представлява заплаха за Земята, тъй като дори при  сблъсък с нашата планета, астероидът ще изгори в земната атмосфера, без да достигне повърхността.

Астероидът е забелязан в неделя от учени от обсерваторията на Маунт Лемън. Той принадлежи към група астероиди от семейство Атон, с орбити между Слънцето и Земята.

Телата от това семейство се отличават с много издължена орбита. Някои от тях пресичат пътя на Меркурий и преминават край Слънцето на разстояние по-малко от 0,1 астрономическа единица.

Астероидите от Атон правят една пълна обиколка около Слънцето за по-малко от година. 210 RF12 ще направи своята за около девет месеца.

От началото на месеца астрономите са открили над 50 астероида в близост до Земята. При всеки нов обект възниква въпросът защо учените са го забелязали чак сега.

Групата специалисти, занимаващи се с търсенето на нови обекти, приближаващи нашата планета, обясняват, че изследват по 2% от небето всяка вечер. При откриване на потенциално опасни астероиди, пресичащи земната орбита, астрономите търсят начин за тяхното отклоняване или унищожаване.

Някои обекти обаче са твърде малки, за да бъдат забелязани отдалеч и учените ги засичат ден-два преди или след приближаването им.

Виждаме средно между 5 и 15 астероида, а пропускаме стотици, понякога дори хиляди, признават астрономите от обсерваторията Маунт Лемън.

Според тях обаче няма опасност да пропуснат някой малък астероид, който да е опасен за Земята, тъй като никое от малките небесни тела не достига цяло земната повърхност. В атмосферата на планетата ни астероидите се разпадат и изгарят почти изцяло.

Така че, ако 2010 RF12 все пак се сблъска със Земята, единствено, което ще видим е огнено кълбо и множество малки метеорити. http://m.vesti.bg/

 


Сходни връзки

Астероид прелита край Земята | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.19 секунди