изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-26 @ 06:56 EEST
ДПС съди България в Страсбург    
НовиниДПС е подало жалба срещу България в Европейския съд за правата на човека в Страсбург, с която оспорва резултатите от парламентарните избори през 2009 г. Това съобщава вестник "Сега", като се позовава на източници от ръководството на партията. Според адвокат Михаил Екимджиев, който има солидна практика в съда по човешки права, движението на Ахмед Доган може да претендира за морални вреди за депутатите, чийто избор е бил отменен, както и за цялата партия. Самият Екимджиев е бил канен за адвокат по делото, но е отказал.

Поводът за жалбата на ДПС е, че на 2 април Конституционният съд (КС) отказа да образува дело по искане на движението. Партията на Ахмед Доган загуби един депутат от разместването на мандатите, до което се стигна след дело, заведено от РЗС. Аргументът на конституционните съдии бе, че вещи лица са открили проблеми с неподписани протоколи в 23 секции в Турция. В тях са подадени над 18 000 гласа, които бяха обявени за недействителни.

Жалбата до Страсбург е мотивирана с текстовете на чл. 6 и чл. 13 от Конвенцията за правата на човека. Първият регламентира правото на справедлив съдебен процес, по време на който всеки може да се защитава лично или да ползва адвокат. Според чл. 13 "всеки, чиито права са нарушени, има право на ефикасни правни средства за тяхната защита пред националните власти, дори ако нарушението е извършено от лица, действащи при упражняване на служебни функции".

Според ДПС конституционните съдии са нарушили правото им на справедлив съдебен процес. Юристите в движението се позовават и на чл. 3 от протокол 1 към конвенцията. Той гласи, че "договарящите се страни се задължават да провеждат свободни избори при условия, осигуряващи свободното изразяване на мнението на народа". В ДПС смятат, че обявяването за недействителни на 18-те хиляди гласа от Турция само заради това, че протоколите не са подписани, нарушава правото на свободно изразяване.   dir.bg

 


Сходни връзки

ДПС съди България в Страсбург | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди