изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-27 @ 08:54 EEST
Откриха древни африкански антибиотици    
ЛюбопитноХимичен анализ на костите на древните нубийци показа, че тези хора редовно се употребявали антибиотика тетрациклин, вероятно като част от алкохолните напитки. Това съобщиха експерти от Emory University и компанията Paratek Pharmaceuticals. Статията им е публикувана в American Journal of Physical Anthropology.

"Въпреки че ние обикновено асоциираме антибиотиците с модерната медицина, става все по-ясно, че древните народи по емпиричен път са установили и възпроизвели тези терапевтични агенти. Аз не се съмнявам, че това е съзнателен процес," - коментира един от авторите на проучването, Джордж Армелагос. Първото успешно използване на тетрациклин в съвременната история е през 1948 година.

Армелагос открил следи от антибиотика в останките на нубийци, живели през 350-550 година пр. Хр., още преди около 30 години. Следващи проучвания, свързали тетрациклина с местното пиво. В него имало закваска, в която били открити бактерии стрептомицети. През всичките тези години, останал нерешен въпроса: как бактериите са попаднал в пивото - случайно или от пивоварите.

Химик от Paratek Pharmaceuticals, Марк Нелсън, чул доклада на Армелагос по време на конференция и се заинтересувал от този проблем. Той поискал от учения да му изпрати проби от кости на мумии. След като Нелсън ги разтворил във флуороводородна киселина получил поразителни резултати. Оказало се, че костите на нубийците сам пропити с тетрациклин.

Известно е, че древните египтяни и йорданци са употребявали алкохол за лечение на различни заболявания. Армелагос предполага, че това е косвено доказателство за развитието на изкуството на "ферментация на антибиотици", което е било широко разпространено в древния Изток, и се предавало от поколение на поколение.

"Един от тетрациклините, произведени от бактериите, е покривал повърхността на напитката със златист цвят, което със сигурност е впечатляващо древните хора" - смята учения. http://www.bgfactor.org

 


Сходни връзки

Откриха древни африкански антибиотици | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.13 секунди