изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-26 @ 18:11 EEST
РИБАРИ ИСКАТ ХАНГАР ЗА ЛОДКИ И РИБНИ БОРСИ    
Лов и риболовХангар за лодки, определяне на лодкостоянки, рибни борси и по-голяма квота за улов на калкан. Това поискаха рибари от Добричко на поредната среща за изграждане на капацитет на Местна инициативна рибарска група “Шабла – Каварна - Балчик”. Тя се проведе в Шабла, тъй като общината е водеща при изграждане на рибарската група.

Рибарите се обединиха около мнението, че началото на проблемите започва от лодкостоянките, защото години наред се водят спорове за местонахождението им. Друг проблем, който те изтъкнаха е, че все още неразрешен остава въпросът с добития улов, който трябва да се сортира и подготви за продажба.

“Целта на срещата бе да се обсъдят основно проблемите, които стоят пред рибарите и които ще се съблюдават при написването на стратегията за развитието на рибарството и подготвянето на проектите по Оперативната програма, по която трябва да се усвоят 4 млн. евро до 2013 година. Рибарите искат да се определят места за лодките им, но в България няма закон за определяне на лодкостянките. Те искат също и рибни борси, но те пък по принцип са частни. Другият проблем, който рибарите поставят за пореден път, е малката квота за улов на калкан,” коментира Атанас Чолаков, шеф на ИАРА – Добрич. От срещата стана ясно, че във всяка община – партньор проблемите на рибарите са специфични.

Риболовът е основен поминък за много от тях. Рибарите споделиха още, че не се чувстват в безопасност, защото липсва буна, която да ги защитава при лоши атмосферни условия и дадоха за пример съседна Румъния, която има три такива. Голям проблем е и невъзможността да си застраховат лодките и инвентара, които при евентуална кражба ги връща десетилетия назад.

Една от възможните идеи за реализация, според рибарите, е изграждането на хангар за съхранение и ремонт на лодки. Друга идея е откриването на административен офис, за да има къде и пред кого да поставят идеите си. НДТ

 


Сходни връзки

РИБАРИ ИСКАТ ХАНГАР ЗА ЛОДКИ И РИБНИ БОРСИ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.14 секунди