изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-27 @ 02:27 EEST
Кметове сменят града срещу нотариален акт или договор за наем. Нов адрес само с параф от хазяина    
НовиниДържавата реши да сложи край на безразборното сменяне на адреси. С промени в закона за гражданската регистрация смяната на мястото на живеене ще става само срещу нотариален акт. Това е един от задължителните документи, които всеки българин ще трябва да покаже, за да смени адреса си. Ако в новия град нямате собствено жилище, то хазяинът е единственото ви спасение.

Само с неговата клетва общината ще ви смени адреса. За целта обаче лично собственикът на апартамента, който ползвате под наем, ще трябва да се подпише под декларация, в която заявява, че ви е дал жилище срещу пари и подава данъчна декларация за доходите си. Така кабинетът с един куршум ще улучи два заека - да няма безразборна смяна на адреси и собствениците на апартаменти да декларират доходите си от наеми пред данъчните.
Заради стотици жалби в София новите правила вече важат. Те са въведени със заповед на кмета Йорданка Фандъкова още през април. "Правилата се затегнаха, защото сме затрупани от жалби на столичани, които получават писма и сметки за неплатени телефони и кредити", обясни кметът на район "Връбница" Младен Младенов.
Преди новия режим за смяна на адреса стигаше само лична карта и попълнена бланка в общината. Това обаче позволяваше на некоректни платци към хазната и банките да се регистрират на произволни адреси и да се крият от властите. "Знаете ли колко време отнема на един съдия-изпълнител да намери даден клиент, който има задължения към банка, но на посечения от него адрес живее съвсем друг човек", коментираха общинари.
Въпреки това пък районните кметства нямат правомощия да отрегистрират "самонастанилите" се лица въпреки подадените жалби от собствениците.
В такива случаи общината издирва регистриралия се. В случай, че и тогава той откаже да се отпише от съответния адрес, се намесва полицията.
За да прекратят оплакванията на хората, че някой се е регистрирал в жилищата им, повечето общини изискват не само да се представи оригинал на нотариалния акт на апартамента. Необходимо е и собственикът лично да се яви в общината с оригиналния документ и да потвърди в специална декларация, че е съгласен съответното лице да се впише в дома му. "Съквартирантът" пък трябва да носи със себе си и оригинален акт за раждане.
Само така чиновниците установяват, че той е същото лице от личната карта.
Очаква се до края на годината правилата да важат не само за София, а за цялата страна.
Ралица Русева

===============

КАКВО НИ ТРЯБВА ЗА РЕГИСТРАЦИЯ
За регистрация в друг град
 Лична карта
 Нотариален акт на жилище или този на апартамента, в който живеете под наем
 Заявление за постоянен адрес
 Акт за раждане
 Свидетелство за сключен граждански брак (ако има такъв, бел. ред.)
 Акт за раждане на децата (ако има такива, бел. ред.)
 Съдебно решение за развод (ако има такова, бел. ред.)
На базата на оригиналните представени документи се съставя личен регистрационен картон. В него се вписват данни за притежателя му - име, пол, ЕГН, място на раждане, семейно положение, данни за деца, за родители, правни ограничения и други.

За регистрация в друг квартал
 Лична карта
 Нотариален акт на жилището или този на апартамента, в който живеете под наем
 Заявление за постоянен адрес

 


Сходни връзки

Кметове сменят града срещу нотариален акт или договор за наем. Нов адрес само с параф от хазяина | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди