изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-26 @ 19:51 EEST
Разкриха убитите от ”Килърите”, броят и Кюлев    
Ред и сигурностНе е изключено групата на "Килърите" да има мотив и съпричастност към убийството на Емил Кюлев, заяви вътрешният министър Цветан Цветанов. Засега за тази версия няма доказателства. От МВР обаче смятат, че бандата, освен че е убила Юри Галев, е извършила покушенията срещу великотърновския адвокат Петър Лупов, шуменския бизнесмен Румен Рачев, на дясната ръка на Христо Ковачки - Борислав Георгиев, и на собственика на "Софийска баница" Александър Занев.

"Ако имахме задълбочен анализ за убийствата на Лупов и Рачев и всичко, което се е случило през 1996-97 година с фалирането на банките, защото всичко, което е свързано с тези две убийства е водено за разпределяне на пари, които Кюлев е имал като задължение към собственици на бивши банки. Рачев е бил натоварен със задачи да събира някои от вземанията. Мотивът излиза, защото и Лупов, и Рачев са хора, на които им се дължат пари и естествено е по-добре да бъдат ликвидирани, защото пречат", обясни пред bTV Цветанов, който изтъкна, че в последните години не е работено добре по тези случаи.

По повод самото убийство на Емил Кюлев, той добави: "В схемата от 90-те години, когато започна трансформирането на банковата система, мотивът за убийството на Кюлев излиза, колегите работят много активно".
Вчера министърът каза, че освен доказаните пет покушения на "Килърите", се работи и по шесто. Вероятно е имал предвид именно убийството на Кюлев.

"Ние ще имаме много съпротивителни движения срещу нас. Но ви уверявам, че доказателствата са изключително сериозни и задълбочени", каза още Цветанов във връзка с разкритията на петте убийства.

През уикенда полицията задържа за втори път председателя на федерацията по сумо Петър Стоянов, известен като Сумиста или Вожда, за убийството на Румен Рачев. Преди това той бе арестуван и за покушението срещу Юри Галев, но съдът го освободи поради липса на доказателства.

„Това, какво се е свършило през тези години, и основателната критика на ЕК за неразкриване на поръчкови убийства в страната, е факт. Ролята на Пешо-Сумиста е основна. Операцията по задържането му трябваше да стартира тази сутрин, но поради оперативна информация, че ще излезе много тежко болен от болницата (Стоянов беше задържан в болница "Токуда" - бел.ред.), акцията беше стартирана вчера".

Той съобщи, че тази сутрин е задържан поредният член на бандата, свързан с убийствата на Рачев и Лупов.
"Той е бивш висаджия, свързан със силовите структури. Бил е в близка връзка с Пешо Сумиста, имал е по-маловажна роля в убийствата, но достатъчна", каза Цветанов.

Междувременно от многопрофилната болница в Шумен съобщиха, че Петър Стоянов е приет в Спешното отделение за изследвания и консулти. След като станат известни резултатите, ще се реши дали той ще бъде настанен за лечение в болницата. Сумиста беше доведен в шуменското районно полицейско управление вчера и задържан за 72 часа с прокурорско разпореждане.

"Има нови доказателства срещу групата на „Килърите”, но на този етап не мога да ги коментирам. Има и нови свидетели и анализ на събрани досега доказателства. Нищо не се прави случайно или пък лековато. Неслучайно тези хора са задържани. Аз се надявам, че аргументите ни ще бъдат достатъчни", заяви междувремнно в подкрепа на Цветанов главният прокурор Борис Велчев пред журналисти, предаде "Фокус".

„Ние не си избираме делата, по които да ги задържаме. Те са задържани по делото за убийството на шуменския бизнесмен Румен Рачев”, уточни обаче Велчев.
Той коментира и изказването на вътрешния министър за това, че по тези убийства в последните 4-5 години не е направено нищо.
„Не мога да кажа, че е критика. Става дума за един по-различен подход. Направен е нов прочит на събираните досега доказателства”, каза главният прокурор. dir.bg

 


Сходни връзки

Разкриха убитите от ”Килърите”, броят и Кюлев | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди