изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-27 @ 00:58 EEST
Народът започвал да се разочарова от ГЕРБ    
Общество

Има известното разочарование от управлението на ГЕРБ при около 1/5 от симпатизантите на партията, но не се изчерпва общественото доверие в нея.



Неблагополучията в управлението на ГЕРБ засега не наливат вода в мелницата на нито една друга партия, сочат резултатите от национално представително проучване на Националния център за изучаване на общественото мнение (НЦИОМ). То е проведено в периода 15–23 септември, пише "Фокус".

Половината от българите продължават да гледат с надежда на управлението на ГЕРБ, а 35% изпитват по-скоро притеснения. Делът на хората, които изпитват притеснения от управлението на партията на Бойко Борисов, нараства със 17% за последната година.
Надежди към управлението на ГЕРБ по-често от останалите имат хората на възраст до 50 години, жителите на големите градове, образованите и заможните българи, както и избирателите, които не принадлежат към левия политическия спектър.

Забелязва се тенденция за известно изтегляне на симпатизантите на ГЕРБ от по-младите към по-високите възрастови групи. Партията разширява влиянието си в селата.

Премиерът Борисов е подкрепян от 59% от българите, с 2% по-малко в сравнение с юли. Той продължава да бъде най-одобряваният партиен лидер, подкрепян от 92% от избирателите на управляващата партия.

Най-одобряваните министри през втората половина на септември са: Цветан Цветанов (64%), Николай Младенов (42%), Росен Плевнелиев (41%) и Мирослав Найденов (40%). Цветанов продължава да е начело и на класацията на най-популярните български политици, сочат резултатите от националното проучване.

В сравнение с юли, нараства одобрението към министрите Томислав Дончев (с 8%), Росен Плевнелиев (с 6%), Свилен Нейков (с 3%) и Сергей Игнатов (с 2%). Министрите, които получават най-слаба обществена подкрепа през последните месеци са Анна-Мария Борисова (16% одобрение), Тотю Младенов (16% одобрение) и Нона Караджова (17% одобрение).

Макар и със значително по-високи дялове на одобрение, министрите, които губят най-много подкрепа са Симеон Дянков (спад на одобрението с 10%) и Вежди Рашидов (спад на одобрението с 12%), Аню Ангелов и Божидар Димитров, които губят съответно 6% и 5% от рейтинга си.

През последните месеци одобрението за работата на президента се свива с 4% и през втората половина на септември е 42%. Така одобрението и неодобрението за работата на Георги Първанов в момента са с много близки стойности – 42%:41%. Трайна и висока остава подкрепата за президента от при левите избиратели – заявяват я 86% от привържениците на БСП. Високо одобрение за президента има и сред 65% от избирателите на ДПС. 1/3 от привържениците на управляващите също гледат с добро око на действията на Първанов.

Няма значима промяна в електоралните нагласи на българите през последните два месеца. ГЕРБ запазва позициите си на най-влиятелна партия с електорален дял от 35%, следвана от БСП – с 12%, ДПС – със 7%, "Атака" – с 4% и "Синята коалиция" – с 3.3%.
През втората половина на септември съотношението между електоралната подкрепа за ГЕРБ и БСП намалява от 3,5:1 (в края на май) до приблизително 3:1.
БСП излиза от кризата след най-тежките си изборни разочарования през 2009 г. и електоратът й се стабилизира.

Полицията продължава да бъде най-одобряваната държавна институция, като от началото на годината досега трайно поддържа високо одобрение и ниско неодобрение. 68% от симпатизантите на ГЕРБ, както и 56% от привържениците на БСП, одобряват работата на полицията. Жителите на областните и на малките градове най-добре приемат свършеното от вътрешното ведомство. Дори сред столичаните, които са най-критични към работата на МВР, положителните оценки вземат връх над отрицателните.

От пролетта на 2010 г. досега съдът е институцията, която се ползва с най-малко обществено одобрение (14% одобрение и 63% неодобрение). Ниско остава и одобрението за работата на прокуратурата (17% одобрение и 56% неодобрение). dir.bg

 


Сходни връзки

Народът започвал да се разочарова от ГЕРБ | 2 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.
Народът започвал да се разочарова от ГЕРБ
Автор: Anonymous да 2010-09-29 @ 09:27 EEST
Крейзи мюзик Ана-Мария Борисова.
Народът започвал да се разочарова от ГЕРБ
Автор: Anonymous да 2010-09-29 @ 15:02 EEST

Не е в Борисова проблемът, макар че този светъл образ на висшето образование е много подходящ за карикатурното списание "Крокодил".

Всъщност цялата система е скапана. От една страна имаме доктори, които са много алчни и не инвестират в кабинети, персонал и ограмотяване; а от друга имаме стиснати икономисти, за които всяко издадено направление е съмнително. Тея хора сами са изгубили доверие един в друг, а отделно народът е изгубил доверие в тях. Положението е същото като в едно средностатистическо младо българско семейство... ;-)

Защото ги накараха хората да си дадат парите да бъдат осигурени 3 години назад, а пък сега като лъсна голата истина, че близо 1,5 млн. поданици нямат възможности за това, излезе че трябва да си доплащаш. Ама колко - ще доплащаш само Господ знае. Щото тъпите управленци и за това не са подготвени. Ами въобще те за какво са там? Да изядат фискалния резерв и да нажмокат 10 млрд. заеми? Еми, браво! :-(


Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди