изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-26 @ 08:50 EEST
ОТКРИХА СЕМЕНА, ТРЕТИРАНИ СЪС ЗАБРАНЕН ПРОДУКТ    
ЗемеделиеТакива са намерени и в склад в района на Добрич. Във връзка с предстоящата сеитба на рапицата и след получен сигнал в Националната служба за растителна защита (НСРЗ) за предлагане на семена от рапица, третирани с неразрешения в България продукт за растителна защита ЧИНУК (CHINOOK),

инспекторите от регионалните служби за растителна защита съвместно с представители на Изпълнителна агенция по сортоизпитване, апробация и семеконтрол (ИАСАС) извършиха проверки на територията на 8 области.
От направените общо 86 проверки на търговски фирми, които предлагат семена и на земеделски производители в регионите Бургас, Варна, В.Търново, Враца, Добрич, Плевен, Русе и Ст.Загора, са установени 4 нарушения. Три от тях са при инспекция на земеделски производители в регионите на Варна и Ст.Загора и едно при проверка на склад в района на Добрич. Съставени са констативни протоколи и са дадени предписания за забрана на използването на семена, третирани с неразрешен продукт за растителна защита, съгласно изискванията на чл.29, ал.4 от Наредба №104 за контрол върху предлагането на пазара и употребата на продукти за растителна защита.
Открити са общо 460 броя торби със семена от зимна маслодайна рапица, сорт EXAGONE и TRIPTI CS, третирани с инсектицида ЧИНУК. Семената са предлагани от фирма “Агриковър” ЕООД с представителство в гр.Добрич и от фирма “Булагро”АД, гр.Ст.Загора.   
    Съгласно изискванията на действащото законодателство, използването на семената от зимна маслодайна рапица, третирани с неразрешен продукт за растителна защита, на територията на РСРЗ гр.Добрич, Варна и Ст.Загора е преустановено от контролните органи на НСРЗ.
 


Сходни връзки

ОТКРИХА СЕМЕНА, ТРЕТИРАНИ СЪС ЗАБРАНЕН ПРОДУКТ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди