изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-27 @ 06:53 EEST
Брюксел глоби България с ?6.5 млн. заради САПАРД    
Европейски съюз

Европейската комисия (ЕК) глобява с 6,5 млн. евро България за неспазване на Многогодишното финансово споразумение по програма САПАРД.



Това каза на пресконференция изпълнителният директор на Държавен фонд „Земеделие” (ДФЗ) Калина Илиева, цитирана от "Фокус". Писмото на ЕК е пристигнало на 24 септември.

Причина за глобата са неправомерните плащания на кабинета "Станишев" към определени фирми в периода 2007-2008 г. Илиева припомни, че по времето на предходното правителство след блокирането на програма САПАРД държавата ни се ангажира да изготви план за действие, който е трябвало да бъде представен преди края на 2008 г. с корекции на допуснатите слабости.

Вместо това е предпочетено да бъдат прикрити фирми с проекти по САПАРД, макар че е имало разследвания на прокуратурата и да не се впишат в книгата на длъжниците, обясни Илиева.
На практика са плащани неправомерно средства по САПАРД. ДФЗ плаща само на коректни бенефициенти, а не на фирми, които се разследват от прокуратурата и ОЛАФ.

"България ще работи за намаляване на глобата. Твърденията на ЕК са абсурдни", каза още Илиева.

Прокуратурата проверява Калина Илиева за причинени щети на държавния бюджет и на частни бенефициенти, стана ясно по-рано днес. Става въпрос за 150 милиона лева, които не са усвоени по САПАРД и ще трябва да бъдат платени от държавния бюджет, заяви по-рано днес председателят на Младежкото обединение в БСП Явор Гечев.
През август от БСП поискаха оставката на Илиева. От земеделското министерство обаче отговориха, че няма такива основания.
дир.бг

 


Сходни връзки

Брюксел глоби България с ?6.5 млн. заради САПАРД | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.11 секунди