изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-26 @ 18:26 EEST
ПРОЕКТЪТ НА ЕНЕРТРАГ Е НАЙ-АМБИЦИОЗНИЯТ В ОБЛАСТТА НА ВЕТРОЕНЕРГИЙНИТЕ ПАРКОВЕ    
ИнтервютаЕвропейската практика е доказала,че между ветроенергийните паркове и земеделието има полезна синергия, коментира пред НДТ Кенет Лефковиц – председател на Надзорния съвет на Българска ветроенертгийна асоциация:
 

- Г-н Лефковиц, какви са шансовете, според Вас, на България да успее да изпълни изискванията за намаление на емисиите парникови газове до 2020 г. с 20 на сто спрямо 1990 г. и 20 на сто производство на енергия от ВЕИ?
- Намираме се в критичен момент  от гледна точка на оформяне на българското законодателство за осигуряване постигането на целите 2020.
- Какво е важно да се направи, за да бъдат постигнати поставените пред България цели?
- Два са основните законопроекти, които се коментират в тази връзка. Единият е за опазването на земеделската земя. Идеята за забрана на ветроенергийни паркове има своя живот. Тепърва предстои второ четене на промените в този закон. Надяваме се за вятърната енергия забраната да отпадне. Смятам, че самата концепция за такава забрана е дискриминационна. Защо не се забранява строителството на заводи, а само на вятърни генератори. Още повече,че европейската практика твърдо доказва, че няма конфликт между ВЕИ и земеделие. Напротив, подобрява се инфраструктурата, фермерите получават допълнителни доходи, което им позволява да останат в тези райони. Така в крайна сметка има полезна синергия. Заедно с другите ветроенергийни асоциации  сме отворени за диалог с парламента и правителството. Надяваме се, здравият разум да надделее. Другият закон, който се разглежда, е законът за ВЕИ. Върви нова негова редакция. Министерството е изпратило вариант за коментар. Има концепции, които ни смущават, макар и да има много добри неща. Има важна предпоставка за по-дългосрочна прогноза на преференциална цена. Новият проект предвижда за ветроенергийни централи 15-годишен срок на изкупуване, за разлика от досегашната практика.
- Кой е най-големият проблем за изграждането на ветроцентрали у нас?
- Най-големият проблем е интегрирането в мрежата. Това не е технически проблем. В другите европейски държави има много висок процент. В Португалия, Дания съществуват технологии за поемане на много повече ВЕИ. Нещата биха били по-ясни при спазване на разпоредбите. Предложили сме да има финансов ангажимент от страна на производители в момента на сключване на договорите, за да се отсеят спекуланти.
- Добруджа ли остава най-подходящият район за производство на енергия от вятъра?
- Добруджа е най-подходящият район за производство на енергия от вятъра. Има огромен неизползван потенциал.
- Проектът на „Енертраг” ли се очертава най-крупният в областта на ветроенергийните паркове у нас?
- С обявените намерения за 1000 мегавата мощности Енертраг е с най-голямата амбиция. Досега най-големият осъществен проект е за парк „Свети Никола”. 
 


Сходни връзки

ПРОЕКТЪТ НА ЕНЕРТРАГ Е НАЙ-АМБИЦИОЗНИЯТ В ОБЛАСТТА НА ВЕТРОЕНЕРГИЙНИТЕ ПАРКОВЕ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.05 секунди