изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-26 @ 14:28 EEST
"ИДВА ТЕЖКА БОРИСОВА ЗИМА"    
Политика Това обяви на нарочна пресконференция пред медиите депутатът от БСП за Добрички регион Петър Димитров и коментира внесения проектобюджет за 2011 г. в парламента. БСП - Балчик, обвинява в рекет спрямо общината ГЕРБ, ДПС, СДС и Зелената партия. Лидерът на БСП - Добрич, съди Общинският съвет

 

Пред представителите на медиите депутатът Петър Димитров на традиционна пресконференция обяви, че се задава "тежка Борисова зима". Той засегна две основни теми от отминалата седмица - оставката на здравния министър Анна-Мария Борисова и внесения проектобюджет за 2011 г. в парламента. "Оставката на Анна-Мария Борисова изкара на преден план главния виновник за състоянието на здравеопазването и това е ГЕРБ. Досега ГЕРБ нямат ясна визия как да се справят. Здравеопазването е в такава ситуация, защото правителството няма концепция. Очаквам при гласуването на вота на недоверие, което трябва да се състои тази седмица, правителството да обясни каква реформа ще направи и с какъв ресурс в здравеопазването" - каза Димитров.

Другата дискутирана тема бе внесеният проект за бюджет за 2011 г. "Бюджет 2011 е огледален образ на бюджет 2010. Това е бюджет на обедняване на българския народ, защото се планира при 3.6-3.7 % растеж на икономиката доходите да бъдат замразени" - каза Димитров. Той е категоричен, че правителството формира бюджет на заеми на международните пазари, като според него, те ще бъдат взети на лихва над 6.5 %. "До момента са заявени 2 400 млн. лв. заеми и тези кредити ще се покриват от хората. Излиза, че  правителството планира до края на мандата си да управлява на вересия. При дефицит от 2.5 % за т.г. те залагат за 2011 г. 1.5 % и дори за 2013 г., когато изтича мандата, залагат 1 на сто дефицит" - заяви Димитров. Той е категоричен, че бюджетът за догодина е на силовите структури. "В проекта са заложени 1 млрд. лв. за МВР и малко под 1 млрд. за отбраната. В същото време на културата за догодина се дават 94 млн. лв., а за образование - 407 млн. лв. Този проектобюджет очертава и тъжна картина за общините от област Добрич. Реално те ще останат на ниво от 2010 г., като единствено капиталовите разходи са завишени с 300 хил. лв., което е нищожно" - каза депутатът.

Областният лидер на партията Владимир Калчев заяви, че на предстоящия конгрес БСП ще приеме ляв проект, който вече е обсъден в края на миналата седмица в Пловдив, и този проект ще залегне като макрорамка в програмите на бъдещите кандидати за кметове на левицата.

БСП - Балчик, обвинява в рекет спрямо общината ГЕРБ, ДПС, СДС и Зелената партия

Областният лидер на БСП Владимир Калчев предостави на медиите нарочна декларация, изготвена от Общинския съвет на БСП в Балчик, с която организацията и съветниците от партията заявяват, че се противопоставят на безпринципно решение на ОбС, с което реално общината в тези кризисни времена се лишава от приходи в размер на 1 650 000 лв. от такси за технически услуги. На пресконференцията присъства и зам.-кметът на община Балчик по финанси Митко Петров, който обяви, че кметът на Балчик Николай Ангелов ще обжалва това решение. "Това бяха заложени приходи в бюджета, а сега на практика в общинската хазна ще влязат само 10 000 лв. и по всяка вероятност ще се наложи актуализация на бюджета до края на годината". - каза Петров. Той заяви, че не изключва от това решение да се възползват и други инвеститори, като настоят да платят само по 5 000 лв., вместо записаните в Наредбата за местни данъци и такси 30 000 лв. Вл. Калчев дори добави, че в Балчик много сериозно се носела мълва, че 16-те съветници, гласували "за" това решение, са получили 160 хил. лв.

Скандалът, както НДТ вече писа, се разрази около проект на софийската фирма "Тесса Енерджи" ООД, която смята да изгради ветропарк в землището на три села на балчишката община - Кремена, Тригорци и Стражица. Петров добави, че намерението на фирмата е да вдигне 38 генератора общо. Той не изключва и други фирми, които вече са платили такса от 30 хил. лв. да предявят претенции към общината да им бъде върната разликата от 25 000 лв.

Лидерът на БСП - Добрич, съди Общинският съвет

На 28 септември съдът е дал ход на дело, заведено от областният лидер на БСП Владимир Калчев срещу Общинския съвет. Това съобщи самият той, като поясни, че делото е по негова жалба, относно решението на ОбС в града да има Синя зона. "За жалост, на първото заседание не се яви страна на ОбС и делото е насрочено за 19 октомври. Да се надяваме, че тогава ще има представител, който ще трябва да докаже в залата нуждата от Синя зона в града, както и правотата за плащането на такса за паркиране от всички живеещи в тази Синя зона. Според приетото решение тези, които живеят в тази зона, трябва да плащат по 120 лв. на месец служебен абонамент или по 1400 лв. годишно. Това само по себе си противоречи на основния закон - този за движение по пътищата" - категоричен е Калчев, който е юрист по образование. НДТ

Снимка Любен ЖЕЛЯЗКОВ

 


Сходни връзки

"ИДВА ТЕЖКА БОРИСОВА ЗИМА" | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди