изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-05-02 @ 03:41 EEST
ДЕЛЕГАЦИЯ НА ОБЩИНА ДОБРИЧКА - ГОСТ НА ПРАЗНИКА НА ПЛОДОРОДИЕТО В КУМПЪНА /РУМЪНИЯ/    
Общество Делегация от община Добричка, водена от кмета Петко Петков, гостува на Празника на плодородието в Кумпъна, Румъния. С проявата румънската община, която е побратимена с българската, отбеляза празника си. В състава на добричката делегация бяха още заместник-кметовете Дико Иванов и Гюлхан Вейсел, секретарят на общината Надежда Василева, общински съветници и представители на общинската администрация.

Гостите от община Добричка бяха посрещнати пред кметството в Кумпъна лично от кмета Мариана Гажу. Тя сърдечно приветства Петко Петков, който й връчи подарък - ръчна керамика, изработена от известен български художник, и огромен букет цветя. Гости на празника бяха още делегация от побратимения на Кумпъна турски град Акчай, сенаторът Николай Мога - председател на Комисията по национална сигурност в румънския парламент, представители на министерствата на земеделието и на културата на северната ни съседка, на Промишлената палата в Констанца и др. Празникът започна с дефиле на гостите и участниците във фолклорния фестивал от сградата на общината до стадиона. Там представителите на делегациите бяха посрещнати с обреден хляб и шира. На стадиона бе изградена сцена, на която Мариана Гажу поздрави гостите и съгражданите си. "Община Добричка има 110 000 хектара земя, нейните хора, както и хората на Кумпъна, произвеждат пшеница, царевица, ечемик и други култури - каза в приветствието си кметът Петко Петков. - Ако сменим ударението на Добричка, ще се получи добричка - защото там живеят добри хора, които изпращат на жителите на Кумпъна поздрави и най-добри пожелания. Изпращат поздрави и на кметицата. Знаем, че  Мариана е боен човек. Прекланяме се пред куража й да организира празника в тези трудни времена за кметовете - и в България, и в Румъния".

След официалната част гостите  имаха възможността да разгледат изложената селскостопанска продукция. Стадионът бе изпълнен с щандове, на които производители от цяла Румъния представяха стоката си. Можеше да се види и купи от плодове и зеленчуци - круши, ябълки, домати, пипер, картофи..., до различни животни и птици - папагали, гълъби, зайци, пуйки, прасета, коне и понита, дори и щрауси. Присъстващите се тълпяха пред щандовете с мед и тези, отрупани с различни видове хлябове и хлебни изделия. На друг щанд производители канеха гостите и присъстващите на празника да опитат домашно приготвени сирена и кисело мляко. Особен интерес предизвикваше изложба на различни животни и кукли, изработени от плодове и зеленчуци. На щандовете бяха подредени гъски, направени от кратуни, костенурка от диня  и картоф, човечета от чушки, тикви, пипер... Най-атрактивна бе пирамида на плодородието, изработена в средата на стадиона. На нея можеха да бъдат видяни всякакви плодове и зеленчуци. И подобно на българските събори, на стадиона бяха подредени тенти, край които на скари се печаха кебапчета, а на жар - цели агнета. През цялото време за празничната атмосфера допринасяха изпълненията на участниците в музикалния фестивал. Община Добричка бе представена от самодейния танцов състав от Владимирово. Той е най-старият в общината, създаден е през 1958 година. Танцьорите изпълниха "Сборенка", "Червенско", "Калчоивановата" и "Талим". Музикален поздрав отправи и Николай Марков от сдружение "Ръка за таланта", който изпълни песента "Черно и бяло". Производителите на селскостопанска продукция предлагаха стоката си в продължение на два дни, Празникът на плодородието се организира за осми пореден път.

Че е бойна, както посочи и кметът Петко Петков, Мариана Гажу показваше през цялото време. Кметицата, която управлява общината от 10 години - трети мандат, бе сложила румънското знаме върху официалния си тоалет и непрекъснато лично съпровождаше гостите си. Тя води лично официалната част, представяше и изпълнителите в музикалния фестивал. Мариана Гажу се представи и като изключително гостоприемен домакин. Гостите от двете делегации бяха поканени на обяд в комфортна обстановка в читалището на Кумпъна. Сред изисканите ястия, естествено, имаше и мамалига. След обяда делегацията имаше възможността да разгледа Обредния дом и сградата на общината. Кметството е разположено в модерна и красива сграда, обновено е през м. г. Впечатлява голямото количество цветя, които правят обстановката приятна и уютна - видимо пипната от женска ръка. В книгата за впечатления кметът Петко Петков написа: "От името на делегацията на побратимената община Добричка бих искал да изразя благодарността си за сърдечното посрещане. Останахме много впечатлени от доброто и мъдро управление. Пожелавам на госпожа кметицата да доведе докрай започнатите начинания. До нови срещи". Вечерта делегацията на община Добричка бе настанена в една от модерните вили на курорта Ефория Норд, близо до Кумпъна. Стана ясно, че курортното селище е първото, построено на румънския черноморски бряг. След стилна вечеря в ресторант в близост до Ефория, кметицата Мариана Гажу се раздели с делегацията на община Добричка, за да се включи в дискотека на стадиона с младите жители на общината.  

Общините Добричка и Кумпъна са побратимени от началото на 2007 година. Освен гостувания по празници, двете общини имат реализиран и съвместен културен проект, финансиран с европейски средства. По него танцовият състав на село Дончево участва преди три години във фестивал в румънския град.

Кумпъна се намира на около 100 километра от Добрич, на 3 км от Констанца. Населението й е 15 000 души. В града има едно училище, в което учат 1 060 деца и една детска градина. Прави впечатление, че къщите са богати и нови. А пътищата в цялата област Констанца са изключително добре поддържани. 

Мариела БОНЧЕВА - специален пратеник на в. "Нова добруджанска трибуна"

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Сходни връзки

ДЕЛЕГАЦИЯ НА ОБЩИНА ДОБРИЧКА - ГОСТ НА ПРАЗНИКА НА ПЛОДОРОДИЕТО В КУМПЪНА /РУМЪНИЯ/ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.77 секунди