изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-26 @ 12:24 EEST
Министър Стефан Константинов: Искам да се осигурят абсолютно безплатни болници на хората, които си плащат здравни вноски    
Парламент София. Искам да се осигури на хората, които си плащат здравни вноски, абсолютно безплатни болници. Това каза на брифинг в парламента новоизбраният здравен министър д-р Стефан Константинов, предаде репортер на Агенция “Фокус”.

„Тези болници не са в размера на 350 или 400. Те са в много по-малък размер за страната. Гледам какво е в Европа. Но какво правим с другите болници? Другите болници се опитаха да ги затворят, да режат сухи клони, да им се намаляват леглата, стават неефикасни. Един вариант е, на тези болници да им се разреши да им се намали процента пари, които плаща Здравната каса, и да им се разреши да се доплаща. Има малки частни болнички с много високо оборудване. Защо трябва автоматически, само защото са частни да ги махаме от пазара? Не ние ще им дадем възможност, когато имат пациенти, да си използват доплащането. Т.е. хората да знаят, че могат да отидат в болница Х или У и там ще им е безплатно, а когато имат повече пари и искат по-добри условия, искат частни структури, нека да се насочат натам. Това е идея, която намира много съмишленици и се харесва на много хора”, обясни Константинов.
Той добави, че категорията „защитени болници” не само ще остане, но и ще трябва да им се дадат пари, за да се осигури достъпа на населението. „Разберете, 350 болници на държава със 7,5 млн. души и с тази квадратура, са страшно много. Това са разходи за дублиращи апаратури. Това са разходи за администрация”, каза той. По думите му не е редно при липса на пари за здравеопазването да се влагат средства в други посоки.
По повод реформата в болничния сектор, Константинов каза: „Нека да го направим този дебат. Ако хората кажат – не, сегашната система е супер, толкова са ни болниците, да търсим повече пари – ще скачаме всички на финансовия министър и ще му ги искаме, и аз ще му ги искам. Но нали трябва нещо да направим?” „Аз съм сложен в коловози. Не мога посоката, която е вървяна да имам желание да я изместя. Ако направим рязък завой в здравеопазването, резките завои се наказват с обръщане на колата”, заяви той.
По отношение на потребителската такса, Константинов каза, че тя е непрекъснат източник на проблеми. 1,40 лв. могат да бъдат доплатени от всеки един, дори и от пенсионерите, без социалнослабите и децата, които са освободени, коментира той.
Здравеопазването ни ще се оправи, когато имаме повече пари, заяви новият министър.
Той отказа да каже какви ще бъдат персоналните промени в екипа на МЗ на този етап.
Цветомира ГЕОРГИЕВА
 


Сходни връзки

Министър Стефан Константинов: Искам да се осигурят абсолютно безплатни болници на хората, които си плащат здравни вноски | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.11 секунди