изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-26 @ 13:25 EEST
СИСТЕМАТА ЗА ДЕЙСТВИЕ ПРИ АВАРИЙНО ЗАМЪРСЯВАНЕ НА ДУНАВ Е В ГОТОВНОСТ    
ЕкологияБасейнова дирекция - Варна, съобщава на сайта си, че системата за действие при аварийно замърсяване на река Дунав е в готовност. Чрез външно министерство е поискана официална информация от посолството ни в Будапеща за точния час на аварията, станала в Унгария, обхвата и характера на замърсяването, както и уточняване на притока на река Дунав, по който се движи замърсяването, допълват от дирекцията.

Заедно с това министерството на околната среда е отправило запитване по Системата за ранно предупреждение за аварийни замърсявания на Дунав. По предварителна информация, унгарските власти предприемат действия за неутрализиране на замърсяването, преди да достигне водите на река Дунав. Агенцията за поддържане и проучване на река Дунав дава предварителна оценка, че е възможно замърсяването да стигне до българския участък на реката най-рано след 7 дни, при това силно редуцирано до минимални концентрации след преминаването му през хидроенергийния възел "Железни врата", който се намира на десетина километра преди българския участък и има вместимост от порядъка на милиарди кубически метри.
Независимо от ниската степен на риска МОСВ уведоми областните управители на областите в териториалния обхват на реката, Гранична полиция, Гражданска защита и РИОКОЗ за получената информация за аварията.
Припомняме, че на 5 октомври при производствена авария в завод за алуминий изтече токсичната тиня от хвостохранилището на алуминиев завод в Западна Унгария. СПоред унгарските власти вече може да се говори за бедствие, тъй като ручеят Торна, в който са се излели токсичните вещества, се влива в река Марцал, която на свой ред се влива в река Рааб - един от притоците на Дунав.
 


Сходни връзки

СИСТЕМАТА ЗА ДЕЙСТВИЕ ПРИ АВАРИЙНО ЗАМЪРСЯВАНЕ НА ДУНАВ Е В ГОТОВНОСТ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди