изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-27 @ 00:20 EEST
Стажът за пенсия ще се вдига от друг кабинет    
НовиниСтажът за пенсиониране да започне плавно да се повишава най-рано от 2016 г., като нараства с по 4 месеца годишно за срок от девет години. Това се казва в компромисния вариант на проекта на протокол за съгласие за пенсионната реформа между кабинета и синдикатите, който е при премиера. Това съобщи пред журналисти в парламента вицепрезидентът на КНСБ Пламен Димитров. Така стажът ще се повиши с три години в рамките на деветгодишен период, отбеляза той, цитиран от БТА.

Оттеглените планове за пенсионна реформа предвиждаха увеличаването на стажа да започне от 2011 г. и да е с 12 месеца ежегодно.

Представители на синдиката връчиха на председателя на Народното събрание Цецка Цачева декларация срещу условията за пенсиониране, които определиха като неясни и неизпълними.
Преди срещата министърът на труда и социалната политика Тотю Младенов съобщи, че управляващите обмислят повишаването на стажа за пенсиониране да започне евентуално от 2012 г. с по 3-4 месеца годишно, в рамките на 8-10 години. Младенов уточни, че това може да стане факт, ако се постигне разбирателство със социалните партньори.

В проекта на протокол за съгласие обаче е записано, че стажът ще нараства от 2016 г. По тази мярка, както и по друга - за удължаване преходния период за пенсиониране на категорийните работници и служители до 2014 г. без промяна на възрастта за пенсиониране, все още има неясноти, каза още вчера Тотю Младенов.

По тази причина беше отложено подписването на протокола във вторник, което бе и повод за протеста, въпреки изтеглянето от парламента на промените в Кодекса за социално осигуряване с решение на Министерския съвет.От КНСБ се надват през следващите дни да бъде завършен протоколът за съгласие с подписа на премиера, което ще сложи и край на стачните действия. В противен случай протестът ще прерасне в ефективни безсрочни стачки.

Ще видим какви са сметките, вероятно ще се срещнем някъде, много сме близо до подписване на споразумение, коментира Иван Кокалов, вицепрезидент на КНСБ. По думите му, това е полето, в което може да има компромис, но за категорийните работници отстъпка за пенсионирането е невъзможна.

Лидерите на КНСБ оцениха днешния протест като успешен, тъй като целта е била "отрезвяване на някои министри, като се покаже колко тревожна е ситуацията в страната". Получихме уверение от Цецка Цачева, че и в Народното събрание, и в целия преговорен процес - на ниво министър-председател и Министерство на труда и социалната политика, ще бъдат отчетени ограниченията, от които никой не може да отстъпи - правото на ранно пенсиониране за категорийните работници, посочи другият вицепрезидент Димитров.

По време на разговорите председателят на парламента се е ангажирала да ускори внасянето на поправката, с която се криминализира укриването на неплащането на осигурителни вноски. dir.bg

 


Сходни връзки

Стажът за пенсия ще се вдига от друг кабинет | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.08 секунди