изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-26 @ 06:57 EEST
Световен ден на хосписните и палиативни грижи    
НовиниЧества се от 2005 г. през втората събота на м. октомври по инициатива на благотворителната организация "Гласове за хосписите" (Voices for hocpises) (създадена през 2003 г.). Денят се отбелязва и като подкрепа на всеки човек във всяка точка на света, който страда от неизлечимо заболяване.

 Денят е и признание на високоблагородния труд на доброволците и здравните работници, които полагат грижи за тези болни. Палиативните грижи са съществен елемент от лечението на болните и честването на деня представлява глобален "призив за действие".

Идеята за палиативните грижи е възникнала в Лондон в края на 60-те години - първият хоспис се нарича "Свети Христофор". Малко по-късно, опитът е възприет от САЩ, където през 1974 година е основан първият хоспис в Кентъки. Днес "Хоспис-движението" е обхванало над 100 страни.

Българският Червен кръст разкрива хосписи от двата типа - стационарен (като Кърджали) и за грижи - в домовете в София, Варна, Пловдив, Монтана и Кърджали. Целите на международната инициатива са: улесняване достъпът до хосписи и палиативни грижи, повишаване на информираността и разбирането за нуждите на хора с тежки заболявания и техните семейства, набиране на средства в подкрепа на хосписите и службите за палиативни грижи.

БЧК е поела грижите за социално слаби пациенти в хосписа на организацията в София, като средствата за обслужването им са от фондонабирателни кампании.  dir.bg

 


Сходни връзки

Световен ден на хосписните и палиативни грижи | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.08 секунди