изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-26 @ 06:52 EEST
Спасителите стигнаха до чилийските миньори    
По света
Спасителният тунел, през който трябва да бъдат измъкнати блокираните на повече от 600 метра под земята чилийски миньори, достигна до тях, съобщиха световните агенции.
Предстои спасителите да укрепят стените на тунела с метални обръчи, за да може в него безопасно да се спусне специална капсула, която да извади 33-мата миньори, прекарали вече 65 дни под земята.



Министърът на здравеопазването Хайме Манялич съобщи, че операцията по изваждането на мъжете от подземния им капан може да започне във вторник.

Хората бяха затрупани на 5 август в мината "Сан Хосе" близо до столицата Сантяго. Досега те бяха снабдявани с храна, вода и лекарства със специална сонда, а чрез видеокамера, монтирана на нея, общуваха със своите близки.

Те ще бъдат вадени един по един със специален метален кош, конструиран от чилийския флот. В дъното на клетката са монтирани резервоари за дихателна смес. По време на издигането й спасяваният ще може да общува с колегите си долу и с екипа от повърхността, използвайки монтиран в коша микрофон.

В началото на спасителната операция при миньорите ще слязат спасител и лекар, за да ги подготвят за изкачването. Според чилийски инженери изваждането на всеки пострадал ще трае от половин час до час и половина.

На повърхността ще ги очаква медицински екип. След прегледа те при нужда ще получат спешна помощ и лекарства, после ще бъдат настанени в център за наблюдение. Там ще могат за пръв път след инцидента да се видят с близки и роднини, заяви чилийският министър на здравеопазването Хайме Манялич. http://www.blitz.bg
 


Сходни връзки

Спасителите стигнаха до чилийските миньори | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди