изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-26 @ 19:13 EEST
100 ГОДИНИ ОРГАНИЗИРАНО СПОРТНО ДВИЖЕНИЕ В ШАБЛА    
СпортПреди 100 години, със създаването на гимнастическа чета “Юнак”, в Шабла се поставя началото на организирано спортно движение, съобщиха от пресцентъра на кметството в черноморския град.

На 9 октомври 2010 година признателните шабленци, бивши и настоящи спортисти и спортни деятели отбелязаха тържествено юбилея.
Въпреки лошото време, организаторите и участниците в празника го превърнаха в незабравимо преживяване за всички шабленци и гости уважили събитието.
Плануваните спортни демонстрации на открито не се осъществиха, поради споменатата по-горе причина.
Както се полага в такива случаи тържеството в спортната зала започна с изпълнение на градския духов оркестър.
Още преди обявяването на началото, нетърпеливите участници вече загряваха на терена. Празникът бе официално открит от заместник-кмета на общината, Мариян Жечев, който веднага след това се включи в първия мач по бадминтон с много сериозен противник, треньора на отбора Калинка Цанева.
Много емоции и за зрителите и за участниците донесоха демонстрациите в лекоатлетическите дисциплини-висок скок, скок на дължина, бягане на 20 м., скачане от място. Порасналите момичета и момчета в голяма степен показаха, че не са загубили спортния си хъс и с опитите си да демонстрират добра форма създадоха много интересни и забавни ситуации, насърчавани от бурните аплодисменти на публиката.
Под зоркото око на съдийска комисия се отчитаха резултатите от всеки опит на лекоатлетите и както се полага на състезание победителите получиха медали. Връчи им ги заместник-министърът на физическото възпитание и спорта, доц.Лазар Каменов заедно със заместник-кметът на общината.
Празничната програма продължи със срещи на поколенията в мачове по волейбол, баскетбол, тенис на маса и шах.
Кулминацията на честването беше награждаването на заслужили деятели на спорта и спортисти, и представянето на книгата на проф.Райна Бърдарева ”100 години спорт в Шабла”.
В пленарната зала на общината се оказа тясна да побере всички гости-настоящи и бивши спортисти, спортни деятели, граждани.
100 годишния юбилей почетоха с присъствието си доц.Лазар Каменов-заместник министър на физическото възпитание и спорта, Никола Проданов-председател на Съюза на българските гимнастически дружества  “Юнак”, проф.Иван Славков-председател на Националния клуб на спортния деятел, Стефан Сергиев-д-р, председател на българската федерация по шахмат, генерал Нонка Матова-заместник-председател на Българския съюз за физическа култура и спорт, доц. Марина Гевренова-д-р и ст.н.с, Силвия Бакалова-д-р от Националната спортна академия, Стихомир Стоянов-регионален представител на българската федерация по баскетбол, Венцислав Гечев-национален треньор по баскетбол-женско направление.
В приветствието си кметът на общината, Красимир Кръстев посочи, че създателите на гимнастическа чета “Юнак” преди 100 години са били достатъчно решителни и прозорливи, за да положат основите на организирано спортно движение, когато думата “спорт” е била почти неизвестна.
“През столетието в Шабла са практикувани повече от 20 вида спорт. Шабленци са едни от първите, които заиграват футбол. Някои от спортовете се утвърждават като школа за високо спортно майсторство, благодарение не само на усърдието на спортистите и деятелите, но и на доброто отношение на държавната и местна власт”-каза още Кметът на Общината.
По-нататък в приветствието си той говори за ангажиментите на ръководството към спорта и за предизвикателството за възстановяване и развитие на шабленската традиция във водните спортове.
В заключение благодари на спортните деятели за вложените усилия и за постигнатите резултати и подчерта задължението на местната власт да създава добри условия за идващите поколения, за да могат и те да напишат славни страници в спортната летопис на Шабла и общината, на България, да имат своите европейски и световни звездни мигове.
100 годишната история на спортното движение събра в книга проф.Райна Бърдарева, родена в град Шабла. При представянето на книгата си тя проследи накратко развитието на спортното движение и благодари на всички, съдействали за написването й.
Кметът на общината, Красимир Кръстев връчи юбилейни медали на заслужили спортисти, медалисти от държавни първенства.
По случай юбилея бяха връчени награди за треньор на столетието на Коста Василев (посмъртно), Христо Жечев, Панайот Карамилев, Димитър Опълченов и Евгения Йолкова (посмъртно) .
Отличия за спортисти на столетието получиха Панайот Карамилев, Йордан Йорданов (посмъртно), Димитрина Пенкова, Иван Огнев и Мариян Момчев, който в празничния ден добави още един медал в колекцията си в турнира по бокс за Купата на България. За цялостен принос за развитието на физическата култура и спорта в общината, с почетен знак на Шабла бяха удостоени Коста Василев (посмъртно), Панайот Карамилев, Христо Жечев, Евгения Йолкова (посмъртно), Васил Костов.
По случай юбилея на Кмета на Общината бяха връчени специални плакети и поздравителни адреси от името на Министъра на физическото възпитание и спорта и Националния клуб на спортния деятел.

 
 


Сходни връзки

100 ГОДИНИ ОРГАНИЗИРАНО СПОРТНО ДВИЖЕНИЕ В ШАБЛА | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.10 секунди