изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-27 @ 07:32 EEST
Спасение по тъмно за чилийските миньори    
По светаИстинска емоционална лавина ще се стовари върху погребаните живи 33 чилийски миньори, които днес се очаква най-после да вдишат свободата на повърхността след над 2 месеца подземен плен. Един по един те ще пропътуват внушителните 622 метра от дълбините на мината Сан Хосе до горния свят в специално проектирана капсула с емблематичното име "Феникс". Операцията по изваждането "Сан Лоренцо" трябва да започне в 00:00 ч местно време (06,00 ч тази сутрин българско време).

Неслучайно спасението е по тъмна доба - през нощта, тъй като ако бъдат извадени посред бял ден, има опасност да ослепеят, понеже два месеца са живели почти в абсолютен мрак и очите им са отвикнали от светлината. Приблизително 45 минути ще отнеме на капсулата с широчина 61 см да се спусне и да извади един човек. Поради тази причина мисията се очаква да продължи приблизително 48 часа. Тъй като в капсулата няма радиочестотна връзка, всеки ще има на разположение миникомпютър за връзка с външния свят. След изваждането им на повърхността хеликоптери ще ги откарват в болница "Сан Хосе" в Копиапо, където вече ги очаква специално оборудвана зала. При настаняването си те ще бъдат облечени със специално ушити пижами с избродирана звезда с номер 33 на гърдите и по думите на здравния министър Хайме Манялич ще получават грижи, достойни за крале. "Това е просто малък жест, в знак на уважение към ужаса, който са преживели", обясни той. Кошмарът за 33-те семейства, които дни наред тръпнат в очакване, вълнуват се, плачат и се молят, е на път да свърши.
Дали обаче изваждането на пострадалите миньори означава хепиенд на една трагедия? Дали крехката им психика ще успее да издържи на новите зашеметяващи предизвикателства, които ги очакват навън? Според психолози ще им бъдат необходими поне 6 месеца терапии, за да започнат да се възстановяват и да водят приблизително нормален начин на живот. "Те са герои, но преди всичко са жертви", категоричен е Серхио Гонсалес, психолог в Университета в Сантяго. "Тези хора, които ще излязат от дълбоката мина, вече са различни. И семействата им вече са други. Всички те ще трябва да се изправят срещу медиите и славата", заяви и чилийският министър на здравеопазването Хайме Манялич. "Предстои им да изживеят много трудни ситуации на адаптиране", допълни той.
В началото бившите пленници ще се чувстват като под обсада, ще усещат, че медиите не се отнасят добре с тях и вероятно, че са прекалено обсипани с внимание дори от собствените си семейства, предполага и доктор Клаус Бен. Той е психолог от Чилийския университет и признат специалист по душевни разстройства, произтичащи от оцеляване при екстремни ситуации. Прогнозите му са, че обществото ще иска да знае всички дребни подробности от престоя им под земята и ще им предложи огромно количество пари и популярност. Изключително важно за тях е да споделят преживяното и да навлизат в нормалния ритъм на живот постепенно, съветва той. Ключов момент за възстановяването им ще играят и връзките помежду им, създадени под земята. Те ще им позволят да разчитат един на друг в бъдеще и ще им дават сили, че не са сами и в това предизвикателство, добавя здравният министър. http://paper.standartnews.com
 


Сходни връзки

Спасение по тъмно за чилийските миньори | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.10 секунди