изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-26 @ 10:36 EEST
Сините: Спрете бюджет 2011 г.!    
ПарламентДа се спрат процедурите на гледане на бюджета за 2011 г. или да не се санкционират депутатите на Синята коалиция, когато не участват в дебатите по бюджета. За това призова от парламентарната трибуна съпредседателят й Иван Костов.


Като причина за това искане той посочи "недопустимия начин, по който се разглежда в парламента проектобюджетът за идната година", цитира го БТА. Според Костов републиканският проектобюджет трябва да се внесе заедно с бюджетите на НОИ и здравната каса, от които зависи общият дефицит на България.

Според проектобюджета консолидираната бюджетна програма ще приключи с дефицит от 2.5% от БВП. Проблемът е, че все още не са ясни осигурителните вноски, парите за здравеопазването и други важни параметри, което прави прогнозата несигурна. Това мнение изразиха и други експерти, включително от лявата опозиция.

След внасянето на законопроекта за бюджета правителството направи няколко дълбоки промени в политиката си - вдигайки осигурителните вноски, вместо увеличаването на изискуемия стаж, каза лидерът на ДСБ. Това променя взаимоотношението между републиканския бюджет и бюджета на Държавното обществено осигуряване (ДОО), тъй като ДОО ще реализира повече приходи, посочи още той.

Костов отбеляза, че след внасянето на бюджета за 2011 година е било сключено споразумение с Българския лекарски съюз.
"Така се предвидиха за догодина 130 млн. лв. допълнително, които трябва да бъдат платени през бюджета и НЗОК - тези пари не са разчетени в проектобюджета, който ни е представен", заяви Костов.

Тези две промени в действията на правителството, по думите на Костов, "не позволяват на депутатите да изработят отношение към най-важните политики на страната - пенсионното дело и здравната система". Според него законът изисква бюджетите в тези сфери да бъдат приети или преди, или заедно с държавния бюджет. По думите на Костов, така Народното събрание нарушава закона, което е прецедент.
"Но при управлението на ГЕРБ всичко е възможно", каза той.

Ако не бъдат спрени процедурите за гледане на проектозакона за държавния бюджет, депутатите от Синята коалиция няма да участват в дебатите на заседанията на ресорните комисии, на които той се обсъжда. Затова Костов поиска от Цецка Цачева, ако тя не спре процедурите по обсъждането на проектобюджета, да не санкционира сините депутати, които няма да изразяват мнението си за него.  dir.bg

 


Сходни връзки

Сините: Спрете бюджет 2011 г.! | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.08 секунди