изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-05-09 @ 02:10 EEST
КМЕТОВЕ: НАМАЛЯВА ФИНАНСОВАТА ДЕЦЕНТРАЛИЗАЦИЯ    
НовиниНе се изпълняват поетите ангажименти по отношение на местните данъци и такси. В резултат продължава да намалява делът на бюджета спрямо БВТ, а това води до намаляване на финансовата децентрализация и до централизация. Това каза при официалното откриване на Годишна среща на местните власти в Албена председателят на УС на Националното сдружение на общините в Република България Дора Янкова, кмет на Смолян. На срещата, която се провежда за седми път, гости бяха президентът Георги Първанов, министрите Томислав Дончев, Росен Плевнелиев и Мирослав Найденов, представители на Съвета за Европа.

Традиционно във форума се включиха  над 1000 общински лидери – кметове, председатели на общински съвети, общински съветници и ключови експерти. Приветствие отправи кметът на Добрич Детелина Николова, която пожела на присъстващите да си тръгнат от Албена с по-малко проблеми и с повече идеи и съмишленици.

Проблемът с финансовата децентрализация бе засегнат и от президента Георги Първанов. Акцентите сега се поставят върху наложителните промени в Закона за местните данъци и такси, за приемането на нов закон за местните финанси, с които да се изпълнят реално поетите ангажименти по Стратегията за децентрализация и програмата за нейното изпълнение през периода 2010-2013 година, каза държавният глава. "Струва ми се, дано да бъда опроверган, че независимо приетите стратегии и програма за децентрализация тяхното изпълнение, имайки предвид бюджет 2011 година, реално е замразено", изрази опасенията си той. Първанов изрази очакванията си това да бъде един от  основните елементи в дебата по време на приемането на бюджета в българския парламент. Забелязва се линия на отказ от процеса на децентрализация и провеждане и засилване зависимостта на местната власт от централната, допълни президентът.

Председателят на УС на НСОРБ Дора Янкова изложи три от приоритетите за сдружението в бюджета за следващата година. Първият е спиране на обезкръвяването на капацитета на общините. Янкова сподели, че има реална опасност от разпадане на общинския потенциал в резултат на съкращенията и антикризисните мерки. Втори приоритет, по думите й, е осигуряване на безопасно функциониране на общинската инфраструктура - улици, училища, лечебни заведения. Дора Янкова не скри тревогата си от лошото състояние на четвъртокласната пътна мрежа и я нарече лунен пейзаж. Тя допълни, че за 23 000 километра ще бъдат поискани допълнително от бюджета 7 милиона лева. Третият приоритет, за който НСРОБ ще настоява в бюджета за следващата година, е свързан със зимното поддържане и почистване, за което ще се иска увеличение от 6 милиона лева.

От началото на 2007 година общините са подготвили 1 468 проектни предложения на обща стойност на 3.3 милиарда лева, съобщи министърът по управление на средствата от ЕС Томислав Дончев. От тях одобрени са 1 092 проекта на обща стойност над 2.3 милиарда лева. Платените към момента средства към общините са в размер на над 752 милиона лева. "Тези данни означават много", посочи Дончев. И допълни, че няма нито една община, която не е подавала проектно предложение, само 14 нямат към момента спечелен проект.

Българските общини са най-големият партньор на МРРБ, каза министър Росен Плевнелиев. Според изнесени от него данни, по  оперативна програма "Регионално развитие" до момента са отворени 30 схеми на стойност 2,5 милиарда лева. Това са 77 процента от финансовия ресурс на програмата. Подадени са 1 295 предложения, а броят на сключените договори е 404. Към днешна дата общият размер на договорената безвъзмездна финансова помощ възлиза на 1.4 милиарда лева подписани договори. Това означава, че 46 процента от бюджета на програмата вече са договорен, посочи Плевнелиев.

На срещата НСРОБ връчи годишните си награди. Община Добрич стана носител на приза за община-реформатор. НДТ

 


Сходни връзки

КМЕТОВЕ: НАМАЛЯВА ФИНАНСОВАТА ДЕЦЕНТРАЛИЗАЦИЯ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.08 секунди