изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-26 @ 22:26 EEST
Лекарите скъсаха договора с правителството    
ЗдравеБългарският лекарски съюз се подготвя за протестни действия, по-късно днес Националният съвет на съюза вероятно ще излезе с решение. Това каза пред журналисти председателят на БЛС Цветан Райчинов, който участва в заседание на Тристранния съвет. Той излезе заедно с представители на ръководствата на двата синдиката и показа на репортерите скъсано от него споразумение, подписано с правителството преди десетина дни.

"Кабинетът няма намерение да изпълни нито една точка от това споразумение, освен запазването на размера на здравната вноска", каза Райчинов. Според него целта на споразумението е била единствено да се спрат протестите. "Никой не е имал намерение да го изпълнява, най-малкото - министър Дянков", добави председателят на БЛС. Преди заседанието той поиска оставката на финансовия министър с думите: "Министър Дянков е крайно време да пътува зад океана, този човек е вреден за цялата страна". В отговор на въпрос дали ще потърси като гарант премиера, Райчинов каза, че това е безсмислено. "Той се е подписал като гарант и ако не може да контролира и да въздейства като премиер на хората под него да изпълняват поетите ангажименти, значи и той се отказва от изпълнението им. За съжаление, за мен това, което се случи, е просто една голяма лъжа", заяви лекарят. По-рано Райчинов каза, че предвидените за здравеопазване пари ще "отидат в министерството под предлог, че са за реформа". По думите му "340 млн. лева отиват в бюджета на ведомството, като той е разписан така, че да оправи бакиите от тази година и да създаде нови от следващата. "По-малко от половината са парите за реално здравеопазване, а за болниците са разписани по-малко с 58 млн. лева от тази година", смята Райчинов. Министърът на здравеопазването Стефан Константинов, който участва в заседанието на Тристранния съвет, съобщи, че 400 млн. лева от бюджета на Здравната каса няма да се ползват за следващата година. Сумата ще бъде преведена в бюджета на Министерството на здравеопазването, което се нуждае от около 712 млн. лева. По думите на министъра споразумението между БЛС и правителството е било прибързано подписано. Председателят на БЛС Цветан Райчинов си е дал сметка за това и е логично неговото действие (скъсване на споразумението - б.р.), заяви Константинов. Парите, които досега са събирани за здравни вноски, ще си останат и няма да бъдат национализирани, допълни министърът и уточни, че "това означава, че те няма да се ползват за следващата година, защото ще има 400 млн. лева на разположение на нуждаещите се от здраве".

Материалът е на: http://dnes.dir.bg

 


Сходни връзки

Лекарите скъсаха договора с правителството | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.08 секунди