изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-26 @ 23:53 EEST
Университетите ще протестират    
ОбразованиеБългарските университети ще излязат на протест, ако Правителството не отпусне допълнително 59 млн. лева за висше образование в бюджет 2011. Това декларира днес Съветът на ректорите на свое заседание. Министър Игнатов каза от своя страна, че вече е пратил писмо до премиера с това искане, но засега обещава само да преговаря с финансовия министър. Обещава на ректорите и по-тежки следващи шест месеца.

Най-належащо, според ректорите и синдикатите, е да бъдат отпуснати 24 млн. лева за обучението на първокурсниците, които са над 15 хиляди души. Тези пари били пропуснати от Финансовото министерство.

Доц. Лиляна Вълчева, председател на Синдикат "Висше образование" - КНСБ: Те възможностите са две, едната очертава натоварване на студентите с проблемите на кризата, те да плащат, да си поемат обучението и за първи курс да стане платено на практика.

Втората възможност е бюджетът за висшето образование да се обжалва в Конституционния съд. Ректорите искат още 18 млн. лева, за да се осъществи обещаната от министър Игнатов реформа - повече пари за техническите специалности.

И последните 17 млн. са за наука в университетите. Министър Игнатов каза, че вече е изпратил писмо до премиера с исканите пари, но може да обещае само "едни много тежки 6-8 месеца".

Сергей Игнатов - министър на образованието, младежта и науката: Г-н министър, постижими ли са тези 24 млн., за които молят ректорите?Скептичен съм в момента, постижимо е, че ще водя разговори... но положението не е толкова драматично, защото в централния бюджет винаги има инструмент, който се намесва в кризисни ситуации, така че ще се оправим тази година.

Ректорите днес не спестиха думите колко тежко е положението на вузовете им.

Станислав Семерджиев - ректор на НАТФИЗ: Ние след един месец почти всички училища по изкуствата излизаме в неплатени отпуски и затваряме изцяло, така че 24-те милиона са добре, но ако останем на това ниво, следващата година ще затворим за два-три и повече месеца.

Проф. Иван Илчев - ректор на СУ "Св. Климент Охридски": За съжаление бюджетът, както е в момента, ни обрича на упадък... приоритетите, както са заложени в бюджета на България, са срамни за една европейска България, срамни са.

Днес стана ясно още, че Софийският университет ще организира протестно шествие до Министерския съвет на 1 ноември. В обща декларация ректорите пък решиха - ако не бъдат отпуснати 59-те милиона, ще започнат протести.

Материалът е на: http://bnt.bg

 


Сходни връзки

Университетите ще протестират | 3 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.
Университетите ще протестират
Автор: Anonymous да 2010-10-20 @ 11:32 EEST

БРАВО НА ХОРАТА НА НАУКАТА, ТАКА ТРЯБВА ДА БЪДЕ КОЛЕЛОТО НА ПРОГРЕСА ТРЯБВА ДА СЕ ДВИЖИ ОТ ИТЕЛИГЕНЦИЯТА И НАУКАТА! НО ВНИМАВАЙТЕ С ТЕЗИ МАСТИТИ ПРОФСАЮЗНИ ЛИДЕРИ НА ПОДКРЕПА И КНСБ, ЗА МЕН ТЕ СА СМЯХ В ЗАЛАТА. ИСКАТ  НЕЩО ДА ПРЕКАРАТ РАБОТНИЧЕСКАТА КЛАСА, ТАКА МИСЛЯ КАТО СЛЕДЯ КАК ДЕЙСТВАТ СИНДИКАТИТЕ В АНГЛИЯ, ФРАНЦИЯ, ГЪРЦИЯ И ДРУГИ ДЪРЖАВИ , КЪДЕТО ИМА ИСТИНСКО СИНДИКАЛНО ДВИЖЕНИЕ И ДЕЙСТВИЯТА НА НАШИТЕ "СИНДИКАТИ".

Университетите ще протестират
Автор: Anonymous да 2010-10-20 @ 12:29 EEST
университетите в българия трябва да се редуцират.на какво прилича това 53 ВУЗ на една малка България.тук всеки втори е студент,учи четири години по спец."Аз съм безработен!"Дори и бизнеса каза че НЯМА КАЧЕСТВО....................
Университетите ще протестират
Автор: Anonymous да 2010-10-20 @ 15:26 EEST
Как може допреди години да стигаха парите, а сега барабар с резервите - нищо не стига. Куха работа. "Напънал се Илия. Огледал се - пак в тия."

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.08 секунди