изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-27 @ 05:57 EEST
Депутатите се скараха за референдума за Турция    
ПарламентДепутатите на „Атака” напуснаха пленарна зала, защото парламентът реши от дневния ред да отпадне Проектът за решение за провеждане на национален референдум за членството на Турция в ЕС. Четин Казак от ДПС предложи днес да се разгледа предложението за национален референдум с въпрос „Против ли сте членството на Турция в ЕС”, а проектът да отпадне, пише "Фокус".

След гласуването предложението му бе подкрепено.

"Не се учудвам, че петата колона на Турция в лицето на Четин Казак предложи да отпадне предложението за проект. Учудвам се, че ГЕРБ подкрепи искането да отпадне проекта за решение", възмути се Волен Сидеров преди да напусне пленарната зала.
Неотдавна той остро разкритикува подкрепата за членство на Турция в съюза и дори заяви, че премиерът може да падне от власт заради това.

Лютви Местан от ДПС възрази срещу думите му, че партията е петата колона на Турция.
„България има стратегически интерес от тази гледна точка да граничи с европейски държави, покрили европейските норми и стандарти и придобили статут на членки на ЕС”, каза той.

"Няма такъв прецедент Народното събрание да задължава една дирекция да си свърши работата, коментира пък Асен Гагузов от Коалиция за България. Предлага ни се парламентът да вземе решение една дирекция към МРРБ - ГРАО, да свърши задълженията си, каза той. По думите му, в рамките на 3 месеца парламентарната шефка Цецка Цачева е трябвало да поиска съдействие от министерството. Тази дирекция обаче щяла да направи непредвидени разходи за проверката.

Синята коалиция подкрепя искането за референдум, но той да се проведе едва след като Европейската комисия призове страните-членки да подпишат договора за присъединяване на Турция, повтори отново позицията на десните лидерът на ДСБ Иван Костов.

„Синята коалиция няма да гласува така предложеното процедурно предложение. Зад процедурата се скрива един много важен дебат. На 3 октомври 2005 г. ЕС направи компромис и започна преговори с Турция, която беше окупирала част от чужда територия. Започнаха преговори, без Турция да е изпълнила критериите от Копенхаген. Тогава българската политическа класа не реагира въобще, освен реформаторската десница”, каза той.
По думите му има много тежки въпроси за решаване между България и Турция, от които се възползва Турция. Костов смята, че дебатът за членството на Турция в ЕС трябва да се проведе и трябва да започне още сега.

Около 100 души пък се събраха тази сутрин около паметника на Цар Освободител срещу Народното събрание на организиран от ВМРО протест с искане за референдум против членството на Турция в ЕС.
От ВМРО настояват парламентът да гласува „за” референдум, каза пред журналисти председателят на партията Красимир Каракачанов. Той подчерта, че в подписката срещу членството на Турция в ЕС са се включили над 300 000 души и затова парламентът е длъжен по закон да я разгледа и да вземе решение.
Българският народ ще се произнесе дали одобрява членството на Турция или не, а правителството трябва да се съобразява с това решение, каза Каракачанов.

Каракачанов обясни, че ако днес НС отхвърли провеждането на референдум, ВМРО ще продължат инициативата си с други законови начини – самият Закон за референдумите позволява да се направи нова подписка. Ако има такава, от партията ще се опитат да съберат 500 000 подписа, което ще направи референдумът задължителен, без да има нужда да се разглежда от парламента.

Материалът е на: http://dnes.dir.bg

 

 


Сходни връзки

Депутатите се скараха за референдума за Турция | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.16 секунди