изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-26 @ 21:30 EEST
Цветанов консултирал хармонизирането на законодателството    
НовиниМинистърът на вътрешните работи Цветан Цветанов е давал консултации по хармонизиране на българското законодателство с европейското. Тази си дейност вицепремиерът е извършвал в период, в който не е работел в МВР. Това обясни в ефира на Нова телевизия в четвъртък шефът на НАП Красимир Стефанов. Данъчните започнаха проверка на имотното състояние на Цветанов по негово искане и след сигнал на РЗС.

В продължение на няколко дни вицепремиерът обясняваше, че всичко около придобиването на шестте си апартамента е законно, а средствата за това са чисти. Цветанов твърдеше, че всички плащания са извършени по банков път и могат да се проследят. Преди ден обаче от БСП заявиха, че той е осъществил плащане в брой. В същото време публикация на в. "Сега" показа, че в периода между напускането на софийското кметство и заемането на поста вътрешен министър Цветанов се е сдобил със 124 803 лева, които са декларирани пред Сметната палата, но не е посочен произходът им.

С тези пари и с банков заем Цветанов е купил двата апартамента в квартал "Изток" с обща площ близо 200 кв. м.

От изказването на Красимир Стефанов обаче става ясно, че драма с парите нямало – Цветанов просто е спечелил от консултантски услуги по хармонизиране на законодателството. "И мисля, че господин Цветанов има достатъчно капацитет да прави тези услуги. Само че сега да не превръщаме разговора така, че аз да излизам едва ли не адвокат на семейство Цветанови", заяви шефът на данъчните. Самият Цветанов също каза в неделя по Нова телевизия, че е спечелил пари от консултантска дейност.

Освен, че е завършил ВИФ, министърът на вътрешните работи има в своето CV двугодишна следдипломна квалификация по право.

Красимир Стефанов не каза колко пари е взел Цветанов от консултантската си дейност. Шефът на НАП не пожела и да прави паралел с консултанските договори на Ахмед Доган, който, както е известно, с дипломата си на философ направи консултации по изграждането на хидрокаскадата "Горна Арда" за над милион лева.

Шефът на НАП допълни, че Цветанов е първият човек от публичните лица, който е представил декларация за съгласие за огласяване на данъчно-осигурителни данни.

Така от 2000 до 2009 година семейството на Цветанов е имало общ доход от 385 000 лв. Платило е 64 000 лв. данъци и са останали 320 000 лв, обясни Стефанов.

От думите му стана ясно, че всички апартаменти на Цветанов, освен двата последни в квартал Изток, са наследствени и са придобити при делба с роднини.

"А за закупените са преведени по банков път 139 000 лв. собствени средства, в които влизат и средства на родителите на Цветанова и малко над 115 000 лв. банков кредит. При такова съотношение между приходи и разходи обикновено проверката спира дотук", коментира Стефанов.

Той каза, че не е нарушение, че Цветан Цветанов е предупреден за прегледа на неговите доходи – всяко лице се уведомява за целта, срока и предмета на проверката. След като излязоха данните, се чухме с г-н Цветанов и се разбрахме да направим тази проверка, добави Стефанов.

Той припомни, че е говорил и с премиера за проверката, а Борисов му казал: "да, и ако може час по скоро и най-прозрачно".

Източник: http://www.mediapool.bg

 


Сходни връзки

Цветанов консултирал хармонизирането на законодателството | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.11 секунди