изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-27 @ 05:38 EEST
Отпорът срещу новия пенсионен фонд се засилва    
НовиниПрехвърлянето на професионалните пенсионни фондове в НОИ няма никакво основание, заяви бившият социален министър Христина Христова. В цяла Европа има една философия на децентрализация на пенсионните фондове, допълни по БНТ Христова, която е лидер на НДСВ, цитирана от КРОСС.  По думите на Христова, 100 хил. учители внасят осигуровки (в учителски фонд - бел.ред.), но само част от тях се пенсионират рано, за разлика от миньори и други, които са първа и втора категория, където почти 100% се пенсионират по-рано. Решението за професионалните фондове за мен е голяма изненада, коментира още Христова.

Всички вече разбраха, че без увеличаване на осигурителната вноска, възрастта и трудовия стаж няма да мине. Схемата, която се предлага сега, е, че от двете злини се избира по-малката. В случая с професионалните фондове ние тръгваме в неправилната посока. Това коментира друг бивш социален министър Иван Нейков. Според него в момента има дефицит на информация в хората по отношение на частните пенсионни фондове. Тревожно е отново желанието да търсим нещо бързо, допълни той. По думите му, парите във втория стълб наистина са малко, защото много хора нямат внесени осигуровки за 10 години, а същевременно през тези години са намалявани осигуровките не само в първия стълб, но и във втория.
Според Нейков, има разлика при управлението на различните фондове. Той предположи, че професионалните фондове ще бъдат управлявани както и досега.
"Веднъж като сме направили омлет, от него трудно може да направим яйца. Трябва много, много да не се бъркаме", коментира неяснотите по управление на пенсионните фондове Иван Нейков.

Днес шестте националнопредставени работодателски организации ще представят обща позиция и последствията за икономиката от така наречената национализация на професионалните пенсионни фондове. В края на миналата седмица работодателите разпространиха декларация, в която се противопоставиха категорично на намерението на правителството да прехвърли парите от професионалните пенсионни фондове към новосъздаден солидарен фонд в НОИ. Бизнесът предупреди, че изземването на парите от професионалните фондове и прехвърлянето им в НОИ ще удари капиталовия пазар.
Междувременно по Дарик радио вчера министърът на икономиката Трайчо Трайков обяви, че е привърженик на това, солидарният пенсионен модел да покрива само една минимална част от пенсиите.

Засега доволни от идеята за новия фонд са само синдикатите.
По думите на президента на КНСБ Пламен Димитров, казани по БНР тази сутрин, няма алтернатива на създаването на солидарен фонд в НОИ, тъй като ако професионалните фондове започнат да плащат пенсии от 2011 г., както е по закон, то сумите ще са по няколко десетки лева на човек.

Според премиера Бойко Борисов от петък пред БНТ правителството няма да се откаже от идеята за прехвърляне на парите от личните сметки в професионалните пенсионни фондове към Националния осигурителен институт (НОИ). Той преповтори аргументите си, че след като не са натрупани достатъчно пари да се изплащат ранни пенсии на категорийните работници, вариантът е тези средства да минат на управление от държавата. Борисов не показа да е чул нито едно от предупрежденията на бизнеса, фондовете и финансистите за рисковете от подобно упражнение.
Идеята вече е вписана и в проекта за промени в Кодекса за социално осигуряване (КСО), който също в петък вечерта е бил разпратен до работодателските организации, съобщи "Дневник".

Според предложенията от 1 януари 2011 г. професионалните пенсионни фондове спират да съществуват, а активите им ще се прехвърлят в общ фонд "Ранна пенсия", който ще е част от НОИ. От професионалните схеми в него ще влязат около 500 млн. лв. под формата акции, облигации, ДЦК, банкови депозити. http://dnes.dir.bg

 


Сходни връзки

Отпорът срещу новия пенсионен фонд се засилва | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.12 секунди