изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-26 @ 16:57 EEST
ГИМНАЗИЯ "РАЙКО ЦОНЧЕВ"' ЗАПОЧВА РАБОТА ПО НОВ ПРОЕКТ    
ОбразованиеГрупа ученици и преподаватели от Частна профилирана гимназия по туризъм и предприемачество "Райко Цончев" в Добрич взеха участие в работна среща по проекта "Learn to click on your future" по секторна програма "Коменски" на Европейския съюз. Това е първата среща от съвместния двугодишен проект на училища от пет държави - Турция, Португалия, Словения, Румъния и България, съобщиха от гимназията.

Целта е чрез използването на компютърни технологии да се създадат и развият стратегии за изучаване на чужди езици, които да подготвят учениците от петте училища за предизвикателствата на съвременния свят. Другата главна цел на проекта е да се повишат мотивацията и активността на учениците в учебния процес чрез използването на чужди езици в обучението и по други предмети от учебния план на всяко от училищата. Например, в гимназия "Райко Цончев" за учениците от 10, 11 и 12 класове обучението по основи на туризма, география и културология, мениджмънт и екотуризъм се провежда на английски език.
Срещата се е провела от 18 до 24 октомври в град Адана в южната част на Република Турция. Топлото посрещане и перфектната организация от страна на домакините създадоха изключителни условия за провеждане на всички заложени в проекта мероприятия, подчертаха от добричката гимназия. На практика е показано как действа една много добра система на работа, в която участват учители, ученици и родители. Дейностите по проекта са включвали работа по екипи за създаване на лого и уебсайт, разпределяне на отговорностите за планираните в проекта мероприятия, както и представяне на партньорите чрез филми и презентации. Особено активно е било участието на българските ученици (Велико от 9 клас, Нурай и Мел от 10 клас, Георги от 11 клас) в създаването на лого, в изработването на плакат и в часовете по изобразително изкуство, биология, английски език. Особена благодарност заслужила Нурай, която говори съвременен турски  език (заедно с английски и испански), и която оказвала съдействие на всички участници през цялото време, дори с превод на менюто в ресторанта от турски на английски.
Участниците в проекта имали възможност да опитат традиционни ястия от турската национална кухня и най-вече един от шедьоврите - Адана кебап. Учениците били настанени в семейства на деца от училището-домакин и прекарали една незабравима седмица в обстановка на домашен уют и щедро гостоприемство.
Всички ученици от гимназия ,,Райко Цончев'' работят с ентусиазъм по проекта и очакват с нетърпение следващата среща, която ще се проведе през февруари в Португалия, и за която ще заминат най-добрите и най-активни деца, подчертаха още от училището. Срещата в България е планирана за месец май 2011, когато всички ученици и учители на ПГТП "Райко Цончев"' ще посрещнат партньорите си в град Добрич.
 


Сходни връзки

ГИМНАЗИЯ "РАЙКО ЦОНЧЕВ"' ЗАПОЧВА РАБОТА ПО НОВ ПРОЕКТ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.12 секунди