изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-26 @ 12:41 EEST
СТАРТИРА АКЦИЯ "СВЕТЛИНА"    
Ред и сигурностОт днес в Добричка област стартира традиционната полицейска операция "Светлина", която се провежда ежегодно.


Причината е рязкото увеличение на предпоставките за възникване на катастрофи през есенно-зимния сезон, особено с пешеходци. Около 36 процента от всички загинали през периода са именно пешеходци, посочи началникът на "Пътна полиция" в Добрич Жулиян Минев. Според него, основните причини за това са нерегулираните фарове в съчетание с неправилното пресичане и неосветените места.
Целта на акция "Светлина" е намаляване на предпоставките за възникване на тежки злополуки, посочи Минев. Засиленият контрол от страна на "Пътна полиция" ще се осъществява през периода 1-20 октомври, но действията на служителите на реда ще продължат и след това. Ще се следи за техническата изправност на автомобилите - светлини, гуми, чистачки, фарове, оборудване. Проверките показвали, че значителен процент от водачите карат през зимата с летни гуми и не са снабдени с вериги за сняг. По време на акцията ще бъде засилен контролът на осветителните системи на превозните средства с животинска тяга и велосипедите. Съвместно с общините ще бъде извършен оглед в населените места за изправността на уличното осветление, състоянието на пътната настилка, на маркировките. Ще бъде направено предложение на кметовете за съвместни прегледи на превозните средства с животинска тяга и самоходната малогабаритна техника. Партньорите в кампанията - СБА и Асоциацията на вносителите на автомобили, ще извършат безплатни консултации на водачите за осветителните системи на автомобилите и регулиране. Ще бъде засилен контролът и за наличието на застраховка "Гражданска отговорност" на автомобилите. Данните показват, че такава притежават малко над 80 процента от колите, съгласно директивите на Европейския съюз трябва да са над 90 на сто, посочи Жулиян Минев.
През есенно-зимния сезон на м. г. - от 1 ноември 2009 година до 1 март 2010 година, на територията на Добричка област са станали 60 тежки катастрофи с 16 убити и 66 ранени, съобщи Румен Стоянов от "Пътна полиция". За същия период на предходната година тежките ПТП са били 79 - с 9 жертви и 104 ранени. НДТ
 


Сходни връзки

СТАРТИРА АКЦИЯ "СВЕТЛИНА" | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди