изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-27 @ 09:54 EEST
„Блиц”: Ковачки остави без хляб 8000 работници в Сърбия    
Новини„Българският олигарх Христо Ковачки, един от най-богатите хора на Балканите и приятел на Сретен Йосич, известен като Йоца Амстердам, благодарение на лошия контрол на чуждестранния капитал успя да унищожи около 15 компании в Сърбия, и да отнеме хляба на около 8000 работници, както и да нанесе щети на държавата за незнайно колко пари. Неговия пример потвърди съмненията, че бизнесмените от чужбина никой не контролира". Това пише на първата си страница днес сръбският вестник "Блиц".

Публикацията е по повод разтрогването на договора за компанията „Невена" от Лесковац, която била собственост на Ковачки.

„Примерът с фабриката „Невена" от Лесковац е най-новият в редицата мурафети на този олигарх, който не ходи никъде без група охранители около него, за лошо стопанисване на една от неговите многобройни компании. Христо Ковачки през компанията си „Булцвет" стана мажоритарен собственик на „Невена", а новите мениджъри от България обещаха, че ще възвърне старата слава на компанията. Започна производството и се осъществяваше на части, а парите се изплащаха след дълги протести", пише изданието.

Вестникът споменава и закупуването на компанията „Сърбиянка" от Валево. „В „Сърбиянка" българските инвеститори през 2007 г. бяха посрещнати като спасители. За 330 млн. динара, със 100 млн. по-малко от първоначалната цена, компанията беше купена от „Медия свят", но веднага беше ясно, че зад нея стои Христо Ковачки. Въпреки че от представителите на Стопанската камара на Сърбия в София предупреждаваха, че „Медия свят" не фигурира в нито един каталог с компаниите в България, който обхваща около 123 000 фирми, нито под това име в съществува фабрика за сокове в Плевен, във Валево се надяваха на възраждане", коментира „Блиц".

Служителите на компанията твърдели, че ще заведат дело, тъй като заплати се изплащали само на тези, които поддържали хладилниците, тъй като при евентуално изпускане на амоняк може да има екологична катастрофа.

За връзките на Ковачки със Сретен Йосич вестникът пише: „Според информациите Йоца Амстердам го е довел в Сърбия и е взел пари от това, че Ковачки е купил „Траял" от Крушевац. За какъв човек става дума говори и фактът, че неотдавна предложи банкова гаранция от 100 млн. евро за глобата, която наложи ЕК поради неговата електроцентрала „Брикел", която трябва да бъде затворена, се казва още в публикацията. „Срещу него се води и процес за укриване на над осем милиона евро данъци, поради което може да получи затвор между три и осем години. Обвинението е написано на 100 страници и е повдигнато през октомври 2008 г. Пуснат е при рекордна гаранция от 100 000 евро. Прокуратурата поиска да му бъде отнето имущество на стойност 13 млн. евро. Как е възможно за такива купувачи да не знаят в Сърбия? Бившият директор на Агенцията по приватизация обяснява, че компаниите се продават на вноски, а като предимство са инвестициите, които обещават. По този начин инвеститорите получават право да управляват с тях, без да са ги платили изцяло", пише вестникът.  http://www.trud.bg

 


Сходни връзки

„Блиц”: Ковачки остави без хляб 8000 работници в Сърбия | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди