изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-26 @ 10:02 EEST
Оставките на Дянков и Игнатов поискаха от БАН    
НовиниОставките на финансовия министър Симеон Дянков и на министъра на образованието Сергей Игнатов искат учените от Българската академия на науките. Мотивите - водената от кабинета политика в духовната сфера. Това стана по време на днешния протест на учените. Те настояват вместо предвидените за следващота година 59 милиона лева за сферата, правителството да отпусне 11 милиона лева.

БАН настоява правителството да предвиди за следващата година 111 млн. лв., за да може академията да функционира нормално. Друго искане е да бъдат възстановени съкратените 10 млн. лв. за тази година, за да се разплатят задълженията. БАН настоява още да стане първостепенен разпоредител с бюджетни кредити и да се назначи финансов мениджър.

Учените поискаха оставките на Дянков и Игнатов, защото са доказали некомпетентността си да се води диалог с тях.

„Колега Борисов, освободете се от тези хора", призова Лъчезар Аврамов от Института по електроника. По думите му вместо адекватно поведение, управляващите демонстрират арогантно отношение към академията на науките.

БАН, която преживя две световни войни, при управлението на ГЕРБ върви към ликвидация, коментира Бойко Георгиев от общото събрание на академията. По думите му заради орязването на средствата в сферата, заплатите на учените са намалени с 30 процента. „Не искаме 13 заплата, искаме 9, 10, 11 и 12 за тази година", допълни Георгиев.

„С каруцарския си хумор Дянков не може да засегне хората на науката", обърна се към протестиращите Светлин Русев.

Представители на протестиращите учени внесоха исканията си в Министерски съвет, но не бяха приети от премиера Бойко Борисов.

http://www.dariknews.bg/

 


Сходни връзки

Оставките на Дянков и Игнатов поискаха от БАН | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди