изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-27 @ 10:26 EEST
Фандъкова: Няма да има данък лукс за софиянци    
Интервюта

- Г-жо Фандъкова, развитието на военните действия срещу ГЕРБ показват, че след личния живот на Цветан Цветанов и Андрей Иванов е логично да бъде осветен вашият и на г-н Борисов. Какво ще види там Яне Янев?



- Личният ми живот е осветен от години. Темата за имотите е актуална, затова ще ви кажа, че имам апартамент и имоти в родния Самоков. Притежавам и част от жилището, в което живея със съпруга ми и майка му. Имаме вила в с. Сопот. Имуществото ми е описано в декларациите пред Сметната палата и НАП. Всеки, който поиска, може да ги види. През последните 10 г. съм работила все на управленски позиции и съм била публична личност. Но в най-голямата част от живота ми съм била учител и това е добре известно. Разбира се, като млада съм била екскурзовод, секретарка и др., защото работих докато учех. Така съм възпитана, така възпитах и дъщеря ми, която също работеше, докато учеше. Никой не е застрахован от компромати и скандали, но те блокират работата.

-Как трябва да живее един политик, за да е приемлив и за избирателите, и за опозицията, и за съмишлениците си? Да е богат, беден, да има опит в бизнеса, да е държавен служител...

- Политикът трябва да живее така, както е живял и преди, и да бъде себе си. Политиците са различни - някои са имали бизнес и затова са по-заможни, други са интелектуалци и това ги прави по-духовни. Това е очарованието на политическата палитра, защото политика се прави във всяка сфера и са нужни различни експерти. Така че няма рецепта. Пак ще кажа - най-важното е да бъдеш себе си, да говориш открито и откровено с хората, да признаваш грешките и проблемите, защото никой не е идеален. Достатъчно е, когато има интерес, да се даде отговор и да се продължи напред, ако не става дума за престъпления или нарушение на закона.

- Защо обаче не ни интересуват Иван Костов и министрите му, когато на практика България стана частна; на царя, когато се появиха първите големи пари от Европа; на Станишев и партньорите му, когато беше строителният бум?

- Хората се интересуват от това, което днес е актуално. Правителството полага огромни усилия в борбата с корупцията. Това се оценява отвън, но не се харесва на много хора тук. Затова усилията са насочени в създаването на скандали. Аз съм кмет на София. Избрана съм, за да решавам проблемите на града. Това е основният ми ангажимент. За всеки годините на преход бяха много трудни, докато запазим себе си и оцелеем. Сега обаче България има голям шанс - да тръгне напред с по-ускорени темпове, защото не е сама в усилията си. Ето в петък имаме поредната добра новина - президентът Барозу изпрати писмо, че можем да разчитаме на изграждането на инсталацията за битови отпадъци. Най-накрая проблем, който години е стоял нерешен за София, ще бъде приключен. Софиянци чакат разширението на метрото, защото това е най-удобният начин за придвижване, строителството на кръстовищата на две нива и нови детски градини. Трябва да върнем на дневен ред дискусията за работата, която вършим, кои проблеми решаваме, а не колко жилища имат политиците.

- Добре, но за вас например съм чувала, че си строите жилище от 7 г., но живеете при свекърва си. Кое е лошото и доброто - това, че строите, или, че не сте имали собствен дом досега?

- (Смее се.) В личен план безспорно това, че все още не е готово жилището, което трябваше да почне да се строи преди много години. Разбира се, че не е добре, защото и ние като всички очакваме най-накрая апартаментът ни да е готов, за да имаме повече самостоятелност. То е върху наследствен имот на съпруга ми. Получили сме го като обезщетение. Затова и толкова време се забави. Надявам се догодина или по-следващата година да е готово, за да може дасе разширим и да живеем по-спокойно.

- Изненада ли ви това, което показа хеликоптерът в Драгалевци и Симеоново?

- Не. Всички виждаме тези постройки. Както и очаквахме, в районите “Панчарево” и “Витоша”, от които започна проверката, няма незаконни сгради. Всички иматразрешително за строителство. Повечето обаче не са въведени в експлоатация. Това означава, че не си плащат данъците итакса смет. Предали сме цялата информация на данъчните. Направихме връзка с ЧЕЗ и "Софийска вода", за да проверим откога се ползват. Сигурна съм, че добросъвестните собственици ще платят данъците си със задна дата. Това е важно, защото в кризата събрахме над 50 млн. лв. стари задължения.

Така компенсираме перата в бюджета, които заради кризата не можем да изпълним - приходи от строителни разрешителни и от продажба на имоти.

- Да, но трябва ли всички да бъдат съдени само защото живеят в тези райони? Ами ако са успели, добри мениджъри и бизнесмени?

- В никакъв случай! Хората, които са спазили закона, имат право да живеят в жилищата, които са избрали и построили. Но условието е да плащат данъци. За мен като кмет това е най-важното.

- Ще има ли данък лукс за богатите софиянци?

- Не, но работим за по-справедливото определяне на данъците, защото сега коефициентите са по зониране от края на 90-те години. В последните 10 г. София се разви много бурно и има нови застроени територии, които още се водят вилни зони. А там поддържаме пътищата и правим сериозни инвестиции за изграждане на канализация. Няма спор, че тези места трябва да имат статут на жилищни райони. Не гледам на темата като богати и бедни квартали, а като обективна основа за изчисление. Данъчната основа трябва да се доближава до пазарните оценки и върху нея да се плащат данъците. Освен зоната ще се взема предвид и големината на имота, както е и сега.

- Как се чувствате в общината, където уж ДСБ и СДС са ви партньори, а на практика са ви конкуренти на изборите?

- Работим заедно. За мен диалогът винаги е бил на първо място и тонът невинаги е спокоен. В това няма нищо лошо, защото спорът ражда истината. Стига, разбира се, дискусиите да се водят там, където им е мястото - в общинския съвет, комисиите, а не през медиите. В екипа ми има представители на Синята коалиция и с тях тя участва в управлението на града. Работя много добре и с двамата зам.-кметове от СДС и ДСБ - Иван Сотиров и Христо Ангеличин. Очаквам от г-н Сотиров да развие докрай общинската полиция, а на г-н Ангеличин съм склонна и да помагам, защото се занимава с ресора, който ръководих над 4 г.

- Изборите наближават. ще се кандидатирате ли отново за кмет?

- Твърде рано е да се говори по този въпрос. Първо да завършим големите проекти и тогава ще мисля за нов мандат. Едва тогава може да се обърнем към софиянци и да поискаме доверието им за нов мандат.

- А бихте ли сменили "Московска" 33 с "Дондуков" 2?

- "Дондуков" 2 е сграда от историческия център на София, от която бъдещият президент ще вижда археологическия комплекс "Сердика-Средец". Това е един от най-важните ни проекти и догодина трябва да завършим поне първия етап.

- Споменахте писмото на Барозу. Брюксел ще финансира само две от инсталациите, но не и завода за боклук..

- Отговорът, който получихме, ни дава увереност, че ще започне изграждането на част от инсталациите, предвидени в проекта. В писмото се казва, че продължава обсъждането на завода и възможността горивото, което той ще произвежда, да се ползва от софийската топлофикация. Тези въпроси ще се разглеждат приоритетно, тъй като проектът е важен не само за София, но и за България. Усилията ни се оценяват и страната ни може да избегне тежките санкции. Слава богу, сега работим в пълен синхрон с правителството и това очевидно дава резултат.

Визитка

* Родена на 12.04.1962 г. в Самоков

* Завършила е руска филология в СУ "Св. Климент Охридски"

* Омъжена, има дъщеря и внук

* От 1998 до 2005 г. е директор на 73-о СОУ с преподаване на чужди езици "Владислав Граматик" в София

* От 2005 до 2009 г. е заместник-кмет по образование, култура, спорт и превенции на зависимости в Столичната община

* През 2009 г. е избрана за депутат в 41-ото народно събрание

* През същата година става министър на образованието, младежта и спорта

* От 23.11.2009 г. е кмет на Столичната община

http://www.24chasa.bg

 


Сходни връзки

Фандъкова: Няма да има данък лукс за софиянци | 1 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.
Фандъкова: Няма да има данък лукс за софиянци
Автор: Anonymous да 2010-11-08 @ 11:05 EET
е че как ще има  те всички богаташи са  все в СОФИЯ  И В ПАРЛАМЕНТА  ДА НЕ СА ЛУДИ ДА ПЛАЩАТ

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 1.96 секунди