изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-05-08 @ 05:58 EEST
Банките на лов за клиенти с по-ниски и фиксирани лихви    
Икономика

След като кризата пресуши лихвените приходи на банките, сега те отново се опитват да привличат клиенти с по-изгодни условия. Новото оръжие са по-ниски, и то фиксирани, лихви по ипотечните заеми за първите две до пет години от срока за погасяване.



Освен това се подобряват и други условия - финансирането се увеличава до 70-90% от стойността на жилището в зависимост от вида му, намалява и разполагаемият месечен доход след плащане на вноската, който се изисква от кредитополучателите. Това показва проверка на "Дневник" сред офертите на банките и наблюденията на кредитни консултанти.

На този етап подобни оферти има от пет банки, като някои от лихвите са около и под 6%. След края на периода с фиксирана лихва в общия случай тя се формира от базовия процент на съответната банка плюс надбавка.

"С подобни предложения институциите се опитват да привличат нови клиенти, тъй като въпреки атрактивните предложения търсенето е слабо", посочи Иван Стойков, анализатор във финансовия консултант "Моите пари". Според Тихомир Тошев, изп. директор на кредитния консултант "Кредит център", има интерес именно към оферти с фиксирани разходи, които дават сигурност на клиентите.

Този вид заеми са специално насочени към клиенти, които се притесняват от задълбочаване или второ дъно на кризата, обясни Тошев. По думите му "такива лихвени нива, започващи от 5 и нещо процента, не сме виждали дори и преди кризата".

Експертите все още не се наемат да прогнозират дали това ще отпуши вълна от ипотечно кредитиране. Според тях ще е нужно да мине малко време, за да се прецени интересът. В края на октомври банкери коментираха, че се завръща интересът към тези продукти, което се дължи на лекото пробуждане на пазара на имоти.

Жилищните заеми са и единствените с устойчив, макар и силно намалял ръст по време на кризата, без свиване на портфейла. Последното им месечно повишение е малко над нулата - 0.12% през септември, при годишен темп на прираст от 4.7%. http://www.dnevnik.bg

 


Сходни връзки

Банките на лов за клиенти с по-ниски и фиксирани лихви | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди