изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-05-08 @ 17:40 EEST
ПРЕДЛАГАТ ГРАТИСЕН ПЕРИОД ЗА СИНЯ ЗОНА    
НовиниРаботещите на пазара обаче са категорични, че синята зона там – с или без гратисен период, ще ги изпрати на трудовата борса. Да се въведе гратисен период за таксуване в синя зона или тя въобще да се премахне поискаха недоволни граждани на среща вчера с кмета Детелина Николова и екипа й. В нея участваха и общински съветници, а на по-късен етап се включи и председателят на местния парламент Иван Мандев.


Срещата бе продиктувана от недоволството на живеещи в района на синя зона, както и на търговците по ул. „Отец Паисий” и на кооперативния пазар. Както НДТ вече писа, тя беше насрочена след като в края на миналата седмица те излязоха на протест пред общината.
Кметът и заместника й арх. Пламен Ганчев запознаха присъстващите с причините за въвеждане на еднопосочно движение по част от улиците в града, както и за въвеждането на синя зона. Д. Николова обясни, че преди въвеждането на тези промени тя е получавала непрекъснато оплаквания от граждани във връзка със задръствания по улиците в централната част на града, невъзможност за паркиране, както и за задръствания пред болницата. Затова са предприети действия, които да удовлетворят всички позиции, коментира Д. Николова. И добави, че решението за реорганизация на движението е взето след проведен обществен дебат и консултации със заинтересованите институции. Арх. Пламен Ганчев посочи проблемите, които натовареният поток на леки и лекотоварни автомобили, е причинил за движението по ул. „Отец Паисий” и които са провокирали въвеждането на еднопосочно движение и синя зона. Той припомни и етапите, през които е преминала процедурата по въвеждане на новия генерален план за организиране на движението в централна градска част. И уточни, че са съгласувани с ОД на МВР, утвърдени са от Общинския експертен съвет и след проведеното обществено обсъждане са взети предвид множеството възражение, преди да бъде приет в окончателния си вариант през декември 2008 г. В залата бе и общинския председател на БСП Владимир Калчев, който обжалва в съда наредбата, която регламентира синята зона. В тази връзка Д. Николова припомни, че на заседанието, на което е приета наредбата, от 41 общински съветници, четирима са отсъствали по уважителни причини. От останалите 37, само един е гласувал „въздържал се”.
По-късно В. Калчев, който напомни, че за днес е насрочено заседание по делото, посочи, че той е подал жалбата не като политик, а като гражданин, който счита, че синята зона е вредна. Стана ясно, че подписката, организирана от БСП, е събрала 250 подписа срещу синята зона, а гражданските подписки – около 600 подписа.
Част от присъстващите в залата бяха живеещи в блок „Свобода”. Те алармираха, че след въвеждането на синя зона, няма място къде да паркират колите си. Причината е, че добричлии, които не живеят там, сега масово спират зад бл. „Свобода”, за да избегнат плащането, ако паркират в синя зона. Освен това, живеещите в блока алармираха, че във времето, когато паркоместата от синя зона не са платени, там постоянно има паркирани коли, които вдигат шум. Затова настояха да се ограничи паркирането зад блока за хора, които не живеят там. Предложиха да се въведат пропуски. Пред бл. „Свобода” стана автогара – там спират автобуси на превозвачи, оттам минават шествията от сватбарски коли, алармира добричлийка. Директорът на клона на СИБанк Христо Гавраилов заяви, че, според него, в сегашния си вид организацията на синята зона  пречи на банката. Той посочи, че полетата за паркиране пречат на инкасовите автомобили. Затова настоя за този вид автомобили да се даде възможност за краткотрайно паркиране – до 15-30 минути, което да не е платено. За такъв гратисен период на паркирането в синя зона настояха и работещи в търговски обекти по ул. „Отец Паисий”. Поставен бе и въпросът защо месечният абонамент за паркиране в синя зона за граждани и фирми е един и същ – 120 лева.
Бурни аплодисменти предизвика изказването на живеещ в бл. „Свобода”, който заяви, че град като Добрич, който е останал с 60 000 жители, няма нужда от синя зона. И бе направено сравнение с Варна, който е много по-голям от Добрич град, но няма въведено платено паркиране.
Стефка Василева представи проблемите на работещите на кооперативния пазар. Тя посочи, че те са хора, чийто работен ден започва в 3-4 часа и продължава 17-18 часа. При това става въпрос за семеен бизнес, който касае поне 150 семейства, които работят само на пазара. Ние работим, за да си изкарваме прехраната, подчерта тя. Обясни, че с въвеждането на синя зона клиентите на пазара силно са намалели. Вместо да се затрудняват да обикалят и да плащат по 1 лев за синя зона, те предпочитали да отидат към намиращия се недалеч хипермаркет. „С този тотален отлив на клиенти, ние сме обречени и след месец отиваме на трудовата борса”, каза С. Василева. От името на колегите си тя поиска и среща с общината, за да се изясни бъдещето на пазара. Опасенията на работещите там са във връзка с предстоящата зима и условията на труд там. Гражданите недоумяваха какво ще спечели общината от синята зона, след като за два дни пред блок 11 по ул. „Отец Паисий” са платени общо 9 лева. Работещите в търговските обекти по ул. „Отец Паисий” поискаха поне гратисен период от 30 или 60 минути за паркиране в синя зона за клиенти  и доставчици.  Работещите на пазара обаче бяха категорични, че в района синя зона не трябва да има въобще. Ако час по-скоро тя не бъде отменена, ще загинем, заявиха търговците. 
Гражданите, които участваха в срещата, искаха начаса да получат отговор на своите въпроси и проблеми. Представителите на общината – кмет и председател на Общинския съвет, обаче обясниха, че коментарите ще бъдат обсъдени и ще се търсят решения. Д. Николова обясни, че наредбата, която регламентира синята зона може да се променя и да се усъвършенства и именно в тази посока ще се търсят възможности, но бе категорична, че няма да се върне двупосочното движение по ул. „Отец Паисий”. Иван Мандев пък коментира, че синята зона е необходимо зло. Той изрази опасения, че всеки компромис с въвеждане на гратисен  период ще предизвика хаос.
 


Сходни връзки

ПРЕДЛАГАТ ГРАТИСЕН ПЕРИОД ЗА СИНЯ ЗОНА | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.08 секунди