изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-26 @ 23:12 EEST
Само ГЕРБ и ”Атака” подкрепиха бюджета    
Парламент

Бюджетът бе приет на първо четене с гласовете на ГЕРБ и "Атака". Премиерът не се появи в парламента. За проекта гласуваха 130 депутати, 58 бяха против. Синята коалиция гласува "въздържал се". Преди гласуването от Коалиция за България издигнаха червени листове, на които пишеше "Бойко отново не е в час".



България ще е с най-ниски данъци в ЕС от догодина, заяви вицепремиерът Симеон Дянков при представянето на бюджета.
Рамката на бюджета е основана на ръст от БВП от 0.7 на сто за 2010 г и 3.6 на сто за 2011 г., като двигатели на икономическия растеж ще бъдат износът и плавното възстановяване на вътрешното потребление. Планиран е дефицит от 1.963 млрд. лева, посочи Дянков, цитиран от БТА.

Планираните разходи са 27.807 млрд. лв. или 35% от БВП. В социалния сектор са заложени разходи в размер на 12,6% от БВП, припомни Дянков.

Преди това депутатите отхвърлиха на два пъти предложението премиерът и министрите да бъдат поканени в пленарна зала при обсъждането на бюджета за 2011 г. Миналата година премиерът присъстваше при дебатите за бюджета. Лидерът на ДСБ Иван Костов коментира по този повод, че се връщаме във времето на Тодор Живков, когато ролята на парламента бе принизена.

Парламентарната група на „Атака” на свой ред предложи президентът Георги Първанов да бъде поканен на дебатите. По думите на депутата Павел Шопов той вече не трябва да се назовава президент, защото днес създава политическа партия.
Председателят на парламента Цецка Цачева не подложи това предложение на гласуване.

В последвалите дебати лидерът на БСП Сергей Станишев подчерта, че заложените приходи в бюджета са с 3 млрд. лв. по-малко. "Къде са парите", реторично попита той.
Председателят на бюджетната комисия Менда Стоянова обясни, че подценяването на бюджетните приходи е заради променения модел на растеж, основан на износа, което означава по-малко приходи от ДДС.

Ако предишният бюджет беше постна пица, този е геврек, само че кръглата част е за управляващите от ГЕРБ и "Атака", а за хората е това, което е в средата, коментира депутатът от левицата Петър Курумбашев

Лидерът на СДС Мартин Димитров разкритикува левия завой на кабинета и липсата на реформи.
“Само 4 страни от Европейския съюз продължават да се давят и да не изплуват от тази криза. Това са Латвия, Румъния, Гърция и, за съжаление, България" каза той.

Депутатите разкритикуваха и намеренията да се финансира дефицитът с дълг - тъй като вече от фискалния резерв няма да може да се вадят средства. МФ предвижда това да се прави предимно на вътрешния пазар, тъй като е по-евтино.
Бившият финансов министър Пламен Орешарски обаче предупреди, че така ще се изтласка бизнесът от кредитния пазар, тъй като банките ще започнат да кредитират повече държавата. "Следващата година активно ще се задлъжнява, за да се покрива бюджетният дефицит. За последен път тази практика е използвана през 1996 г.", каза Орешарски.

Лидерът на "Атака" Волен Сидеров посочи, че партията подкрепя на първо четене проекта с ясното съзнание, че това е бюджетът, който може да бъде направен.  DIR.BG

 

 


Сходни връзки

Само ГЕРБ и ”Атака” подкрепиха бюджета | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 1.79 секунди