изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-27 @ 04:15 EEST
РАЗПЛАКАХ СЕ КАТО ВИДЯХ ОБРАЗА НА ЛЕВСКИ В ШОТЛАНДСКО УЧИЛИЩЕ    
ИнтервютаПред НДТ директорът на Целодневна детска градина № 20 "Радост" в Добрич Валентина Господинова, която наскоро се завърна от Шотландия


- Г-жо Господинова, каква бе целта на посещението на екип от ЦДГ "Радост" в Шотландия?
- Визитата ни бе по проекта "И всички ние заедно заживяхме щастливо", който детската ни градина реализира по секторна програма "Коменски". От детската градина бяхме аз и учителката Аглая Иванова. Заедно с нас бяха представители на СОУ "Димитър Талев", които също са партньори по проекта. ЦДГ "Радост" е координатор, а останалите партньори са от Шотландия, Уелс, Франция и Турция. Целта на това посещение бе да се предприемат дейности за втората година на проекта и да се организират следващите две срещи - в Уелс през февруари и в Добрич през май.
- Какво знаеха домакините ви за България?
- Останахме безкрайно впечатлени от факта, че децата бяха научили много за България. Училището в Шотц, в което гостувахме, е начално Децата знаеха за Васил Левски и Христо Ботев, бяха оформили табло с техните образи, а така също със снимки на Николай Гяуров, Гена Димитрова, Веселин Топалов, Лили Иванова, Джон Атанасов и други видни български личности. Аз се разплаках от вълнение. На друго табло бяха рисували само Васил Левски. Бяха направили картата на България от тесто и бяха отбелязали на нея град Добрич. В сравнение с останалите партньори, за тях България е сравнително по-неизвестна страна, а бяха положили толкова много труд да научат за нея колкото може повече.
Едната от срещите ни бе на 1 ноември и аз им разказах повече за това, че в България на тази дата отбелязваме Деня на народните будители. Те останаха много впечатлени от факта, че ние уважаваме културата и образованието си. Безкрайно интересни бяха срещите ни с децата. Учихме ги на "Боряно, Борянке"... Разказвах им, че България и Шотландия много си приличат по зелените полета, по усмихнатите хора, вкусната храна, по гайдата... По проекта е заложено да си разменяме традиционни приказки и ние избрахме "Който не работи, не трябва да яде". Нашата Богданка бе много рисувана от шотландските деца.
- Какво е интересно за образователната система в Шотландия?
- Имахме възможността да наблюдаваме работата във всеки един клас в това начално училище в град Шотц. Образователната система там се различава много от българската, далеч по-отворена е. В един учебен час децата могат да изберат с какво да се занимават - едни четат книга, други учат математика, трети - за насекомите, например. Ученето е преди всичко чрез действия, работи се на малки групи. Нямат тетрадки, пишат на бели листи с молив. В цялото училище има кътове, оформени като библиотеки. Характерна е и абсолютната дисциплина. Както е фактът, че шотландските деца изключително много четат. И знаят да питат. Най-интересният въпрос, който ми зададоха е дали в България има слънце.
По време на пребиваването ни в шотландия посетихме частно училище в Единбург, в което учат деца на елита. 66 от тях обаче са спонсорирани от благотворителна организация и са деца  на вдовици. По никакъв начин в Шотландия не може дете да остане извън образователната система.
Гостувахме и в частна детска градина в Ню Ланарк. Впечатлихме се от факта, че най-малките - бебетата, спяха на открито в бебешки колички при температура от три градуса, като това се прави с цел закаляване.

Разговаря Велина ВЛАЙКОВА


 


Сходни връзки

РАЗПЛАКАХ СЕ КАТО ВИДЯХ ОБРАЗА НА ЛЕВСКИ В ШОТЛАНДСКО УЧИЛИЩЕ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди