изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-26 @ 19:53 EEST
Докараха затворници да рушат в Стария Несебър    
Новини

Държавата има силната воля да премахне всички незаконни строежи и единственият смисъл е да помогнем на българите да разберат, че най-лесното строителство е законното. Това коментира пред журналисти министърът на регионалното развитие и благоустройството Росен Плевнелиев по повод незаконните строежи в Несебър, предаде БТА.



ДНСК разпореди принудително събаряне на неузаконени пристройки на къщи, а днес се стигна до сблъсъци между протестиращи несебърци и полицията. Това стана, след като сутринта хората направиха жива верига, за да спрат техниката и затворниците, които пристигнаха да разрушат къщите им. Затворниците са били докарани с катери от Поморие, съобщи "Фокус".
Организаторите на протеста съобщиха, че четирима души са арестувани.

Крайно време е българите сами да решат какво искат - да има правила и закони, които да бъдат спазвани или да няма и всеки да прави каквото си иска, допълни министърът.
Той съобщи, че в Несебър има незаконни седем етажа от постройки и два магазина, които в момента подлежат на премахване.
Министърът уточни, че от 2005 г. има влезли в сила заповеди за премахване на незаконните строежи, включително и в Несебър, а собствениците са уведомени преди шест месеца да премахнат сами незаконното строителство.

По думите му, хората продължават да си мислят, че "номерът ще мине", но този път държавата е решена да доведе докрай нещата и незаконното строителство "веднъж завинаги да бъде адресирано и премахнато".
Според него под светлината на прожекторите трябва да излязат и онези, които в миналото са мотивирали незаконното строителство.
Къде е бившият кмет на Бургас Йоан Костадинов, къде е бившият шеф на Националната агенция за паметници на културата, попита министърът.
Той каза, че не може да коментира обвиненията, че част от незаконните строежи в Несебър са узаконени с подкуп и посочи, че има средства за всички градове да направят устройствените си планове, но само 10 на сто от общините са заявили тази готовност.

Междувременно в Бургаския административен съд бе образувано дело за временно отлагане на събарянето на обектите в Стария Несебър. Жалбата е подадена в петък от Мария Ляхович от Несебър с аргумента за лошите зимни условия, които наближават и факта, че след събаряне покривите на къщите, ще се нарушат и законните постройки.
Жителите на Несебър се надяват на бързо производство от три до седем дни, най-много до 10 дни.

В следобедните часове се е стигнало до нови сблъсъци между протестиращи и полиция, при които е задържан един човек.

Незаконните магазини вече са съборени, каза пред Агенция „Фокус” кметът на  Несебър Николай Димитров.

Представителите на Регионалната дирекция за национален строителен контрол са уверили, че няма да бъдат събаряни надстроените етажи на къщите преди да излезе решението на Бургаския административен съд дали да бъдат съборени незаконните постройки.
Утре започват преговори между всички заинтересовани страни в търсене на решение какво да се прави след решението на съда.

Седем заповеди за принудително премахване в Старинен Несебър са в сила, а срокът за доброволно премахване е изтекъл през август, съобщиха от вечерта от ДНСК.
В пет от случаите заповедите са обжалвани, а с решения и на ВАС са потвърдени като законосъобразно издадени, а другите две не са обжалвани и са влезли в сила.

Разноските по премахването на незаконните постройки са за сметка на собствениците.
Около 5000 лева ще струва принудителното премахване на всяка една от незаконните надстройки в Несебър, съобщи в интервю за Дарик радио началникът на Дирекцията за национален строителен надзор инж. Милка Гечева.

На засегнатите граждани е предоставено достатъчно време да изпълнят премахването и да поискат издаване на строителни книжа за новите покриви, посочват от инспекцията.

Във връзка с масовия протест, от ДНСК посочват, че хотелите до църквата "Св. Йоан Кръстител" и църквата "Св. Стефан", са изпълнени по одобрени от община Несебър и съгласувани с НИПК, строителни книжа. Двата хотела са въведени в експлоатация по законоустановения ред и ДНСК нямала основания за намеса. http://dnes.dir.bg

 


Сходни връзки

Докараха затворници да рушат в Стария Несебър | 1 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.
Докараха затворници да рушат в Стария Несебър
Автор: Anonymous да 2010-11-17 @ 22:11 EET
много работа се отваря на затворниците  после да незабравите    и Ивайловград   сараите на ДОГАН  ТЕ ПЪК СА СТРОЕНИ НА БАЗА ПРЕСТЪПЛЕНИЯ

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди