изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-26 @ 18:16 EEST
Избраха единствения кандидат за шеф на ВАС    
Ред и сигурностВисшият съдебен съвет избра Георги Колев за председател на Върховния административен съд (ВАС). За единствената кандидатура гласуваха 19 от членовете на съвета от общо 22 гласували. Три са недействителните бюлетини. Гласуването беше предавано пряко по БНТ и БНР.



Извънредното заседание на ВСС за избор на председател на ВАС беше открито от министъра на правосъдието Маргарита Попова. Тя припомни, че предложението за кандидатурата на Георги Колев, който в момента председател на Софийски градски съд, е подписано от 17 члена на ВСС, между които и главният прокурор Борис Велчев. На случаен принцип, електронно беше избрана и тричленна комисия по избора.

Във връзка с публикации в медиите за разминаване в декларираното и реално притежаваното имущество на Колев, Сметната палата е разпоредила проверка за него, както и кога съпругата на Колев се регистрирала по ДДС като нотариус, съобщи пред членовете на ВСС Цони Цонев, председател на Етичната комисия в съвета, предаде „Фокус”.

По информация на Mediapool той не е декларирал доходите на жена си за 2007 и 2008 година, а в последната декларации е описал закупен имот от 60.5 дка край Твърдица като имот с площ 64 кв.м.


Цонев уточни, че Етичната комисия е направила проверка по публикациите в медиите, като е изискала и необходимата документация, с която разполага Сметната палата. Сигналът в медиите се е появил в деня, в който е издигната кандидатурата на Колев за председател на ВАС. Според отговора на Сметната палата проверката на имотното състояние на Колев продължава, като се очаква най-късно до 10 декември тя да приключи. Колев е предоставил на комисията нотариални актове за извършени сделки на семейството му, както и всички имотни и данъчни декларации. Според Цони Цонев била открита техническа грешка в имотната декларация на Колев, която не е умишлена и подлежи на корекция.

Самият Колев също каза по време на обсъждането на кандидатурата му, че допуснал грешка в декларирането. Той каза още, че не се притеснява, тъй като във ВАС работят съдии с голям опит, на които разчита за професионална подкрепа. Георги Колев каза още, че много трудно може да бъде манипулиран.

В края на миналата седмица 9 влиятелни неправителствени организации заявиха, че неговата номинация е направена без мотиви. Сред тях са Отворено общество, Програма "Достъп до информация", Центърът за изследване на демокрацията, Центърът за либерални стратегии, Риск монитор, Български адвокати за правата на човека.

По време на днешното изслушване на Георги Колев пред членовете Капка Костова, която не подкрепя кандидатурата му за председател на ВАС, каза че за длъжността председател на ВАС са необходими качества на „сериозно ниво”, както и компетентност и професионален капацитет. Досегашната работа на Колев била свързана изцяло с наказателното правораздаване и данните сочат липса на какъвто и да било опит в областта на административното правораздаване.
Капка Костова пък изрази резерви заради това, че Колев не е реагирал, когато съдии са били подложени на изключително тежък медиен и обществен натиск. Чуха се множество нелицеприятни неща, а това формира трайно негативна нагласа към съда, коментира Костова, според която това е изисквало реакция от страна на ръководството.

Друг член на съвета Петър Стоянов заяви, че подкрепя Колев по своя воля и в пълно съзнание, предаде още БТА. Това провокира правосъдния министър Маргарита Попова, която продължи с репликата "не цитирайте определение за вменяемост".
Първият подписал се под кандидатурата на Георги Колев - Вельо Велев, отхвърли твърденията, че днешният избор е предопределен и с него се изпълнява политическа поръчка. Никой не се е опитвал, а и не би могъл да влияе върху убеждението ми, заяви Велев.

"Считам, че няма каквато и да било политическа намеса. Не съм поемал никакви ангажименти и по-важното – никой не е искал такива от мен”, каза и самият  Колев.
Основните проблеми, които стоят пред ВАС не биха могли да бъдат разрешени от първия път. Смятам, че това може да стане със съвместна работа както на председателя на ВАС, така и с членовете на ВСС, добави той по повод бъдещата си работа, цитиран от БГНЕС.
Съдията предлага слабо натоварените регионални административни съдилища да бъдат преобразувани в териториални отделения на областните административни съдилища.
До момента на ВАС са възложени дела от първа инстанция. Във ВАС работят 80 души и данните от предходната година сочат, че на всеки от тях му се е падало да разглежда по 200-250 дела, подчерта Колев. Тази натовареност води до насрочването на заседанията по делата в срок след 9-10 месеца. http://dnes.dir.bg
 


Сходни връзки

Избраха единствения кандидат за шеф на ВАС | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди