изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-26 @ 19:21 EEST
НЕСРАВНИМО Е УСЕЩАНЕТО, ЧЕ СИ ПОЛЕЗЕН ЗА РАЗВИТИЕТО НА МЛАДИТЕ ХОРА    
Интервюта  Във връзка с трите години от началото на настоящия мандат - пред в. "Нова добруджанска трибуна" инж. Живко Георгиев - кмет на община Тервел




- Г-н Георгиев, как определяте изминалите три години от управлението Ви през настоящия кметски мандат? Каква е равносметката Ви за периода?
- Човек не бива да се оплаква, когато е жив и здрав и има възможността да работи, но когато ме питате за предходните три години от мандата първата ми асоциация е с определението "труден". Бяха много тежки. В този период завършиха предприсъединителните и се отвориха оперативните програми. Трудно ми е да изброя точно проектите, по които работихме от началото на 2008 до сегашния край на 2010 г., но цялата ни работа беше свързана с преодоляване на казуси, административни и законови несъответствия, липса на практика в хода на новостите у всички страни, ангажирани с прилагането на програмите, променящи се всеки ден закони и какво ли още не. И всичко това, за да се случват нещата. Трудно ми е да обясня дори всичко в няколко думи. Истината е, че за да построиш или преустроиш инфраструктура с европейски пари, трябва да вложиш стотици пъти повече труд и усилия, отколкото ако правиш това със собствени средства. Разликата е огромна. Освен проблемите около инвестициите се наложи да преодоляваме още много проблеми, които застрашаваха работата на общината. Преодоляхме с много усилия угрозата общината да се лиши от атрактивни недвижими имоти на стойност 1 000 000 лв. поради неправомерни действия спрямо нея през минал период. Трудно беше и да управляваме така, че да запазим всички съществуващи работни места и пълния обем на публичните услуги /детски градини, ясли, патронаж/ въпреки кризата, намалението на средствата и несгодите в здравеопазването.


- Какви ще бъдат акцентите в управлението Ви през последната година от мандата?
- И тук мога да определя предстоящото с една фраза :"Да се завърши започнатото". Точно през тази последна година от мандата предстои да бъде изпълнено строителството по най-големите ни спечелени от 2008 до 2010 г. проекти - трите проекта за уличната мрежа в град Тервел и уличното осветление в три села. Вече приключиха процедурите по избора на строителни фирми, които ще изпълнят дейностите. Пак през тази последна година трябва да открием новия старчески дом и новата църква. Имаме планове и за поредно разширяване на дейността на детския ансамбъл и мажоретния състав, както и на ученическите спортни школи и извънкласни форми - все неща, за които постоянно търсим средства чрез проекти и когато успеем в това начинание изпитваме огромно удовлетворение от труда си. Нищо не може да се сравни с усещането, че си бил полезен за развитието на младите хора около теб.


- Прави впечатление, че община Тервел има голяма успеваемост в подготовката и реализацията на проекти. На какво се дължи това, какво е разковничето на успеха?
- Стараем се да кандидатстваме по всички програми, по които сме допустими, като обмисляме внимателно съответствието между приоритетите на съответната схема и тези на общината. По този начин се опитваме да формулираме проектни предложения, които да съответстват в максимално висока степен на конкретната схема за финансова помощ. Считаме, че собственият ни усет към проблемите в общината, в съчетание с постоянното "учене" за оперативните програми, може да ни подскаже по-печеливша концепция за проект, отколкото външен консултант, който познава само едната страна на процеса, т. е финансиращата програма, но не живее в нашата община и не може да познава проблемите на хората по-добре от нас самите. За съжаление обаче Тервел е община извън агломерационните ареали и може да кандидатства предимно по Програмата за развитие на селските райони, а тази програма, за жалост, има по-бавни темпове на реализация от Програмата за регионално развитие, която финансира агломерациите - за нашата област общини Добрич, Добричка и Балчик.


- Кои са най-големите трудности, с които Вие като кмет, се сблъсквате в ежедневието?
- Нищо не ми е по-трудно от това да не мога винаги да реша проблема на човека, който е дошъл при мен. Всичко, което е свързано с работа и тичане за разрешаване на проблеми и спънки в дейността на общината, тежи по-малко, от това да гледаш как хора, които познаваш, изпитват трудности, а ти не винаги можеш да си им полезен.

- Ще се кандидатирате ли за кмет на община Тервел на предстоящите избори за местна власт?

- Засега имам още много неща за довършване. На мен и екипа ни предстоят много изпитания, свързани с финализиране на начинанията, които сме предприели и с проектите, които продължаваме да внасяме, за да могат да бъдат изпълнявани през 2011-2012 година. Времето до края на мандата ще бъде изпълнено с работа по спечелване на внесени през последните седмици проекти за общински пътища, читалища, социални услуги, Местна инициативна група, канализация и още ред неща, които изискват време, внимание, четене, работа. Затова не мога да отговоря на този въпрос. Твърде много работа предстои да се свърши през следващите месеци.

Разговаря Мариела БОНЧЕВА


 


Сходни връзки

НЕСРАВНИМО Е УСЕЩАНЕТО, ЧЕ СИ ПОЛЕЗЕН ЗА РАЗВИТИЕТО НА МЛАДИТЕ ХОРА | 1 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.
НЕСРАВНИМО Е УСЕЩАНЕТО, ЧЕ СИ ПОЛЕЗЕН ЗА РАЗВИТИЕТО НА МЛАДИТЕ ХОРА
Автор: Anonymous да 2010-11-18 @ 08:30 EET
евала на "инджинера" !

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди