изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-26 @ 12:38 EEST
Данък ”колиба” мина на първо четене    
Парламент

Нов туристически данък и облагане на имотите с данъчна оценка под 1680 лева въведоха депутатите, които приеха на първо четене промени в Закона за местните данъци и такси. От 20 ст. до 3 лева на нощувка ще бъде новият туристически данък. Туристически данък ще трябва да плащат на общините собствениците на местата за подслон и настаняване - хотели, мотели, къмпинги и хижи.



Решението в какъв размер ще бъде туристическият данък ще се вземе от общинските съвети по места, съобщи БТА. Предвижда се минималният размер на дължимия данък за една година да е най-малко 30% от пълната заетост на дадено място за настаняване.

Досегашната система се оказа пословично неработеща, коментира икономическият министър Трайчо Трайков.
"Туристическата такса, където се залагаше само на добросъвестността на хотелите и на активността на общините, не успяваше да бъде събирана, и то в гигантски диспропорции", каза той, цитиран от БГНЕС.

От проекта за изменения на Закона за местните данъци и такси отпадна идеята за данък „лукс", но днес бе гласувано, че се увеличава горната граница на данъка върху недвижимите имоти от 2,5 на 4,5 промила. Въпреки това много общини заявиха, че няма да се възползват от правото да увеличат данъка.

Депутатите решиха да се облагат имотите с данъчна оценка под 1680 лв., от които досега не се събираше данък "сгради". Това изключение бе въведено преди години, защото се оказа, че разходите по събиране на данъци за тези имоти надвишават приходите.
Изменението предвижда да се подава само една декларация, в която да се посочват необходимите данни за определяне на данъчната основа. Данъкът ще се плаща на две вноски - от 1 март до 30 юни и до 30 октомври.

Парламентът отхвърли промените в Закона за местните данъци и такси, предлагани от депутати от Коалиция за България. Едно от предложенията беше родители с тежки увреждания да не плащат такса за детски ясли и детски градини за децата си. http://dnes.dir.bg

 


Сходни връзки

Данък ”колиба” мина на първо четене | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди