изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-26 @ 17:57 EEST
Продължава спасителна операция за издирването на петима моряци от кораба, потънал край нос Емине    
НовиниВарна. Продължава спасителна операция за издирването на петима моряци от кораба, потънал край нос Емине. Петима моряци са спасени и продължава издирването на още петима от екипажа на потъналия кораб край нос Емине. Грешка в маневрата е причината за инцидента между двата кораба, които се сблъскаха на десет морски мили край нос Емине, това каза министърът на транспорта Александър Цветков във Варна. Откритите моряци са в добро здравословно състояние. По всяка вероятност те ще се лекуват във Варна.


Около 17,40 часа в понеделник на входа на порт Бургас се сблъскаха два кораба, плаващи под чужд флаг, единият от които потъна. Цветан Цветанов, министър на вътрешните работи, каза пред Агенция „Фокус”, че метеорологичната обстановка позволява спасителната операция да продължи до късно през нощта. На помощ към трите катера на „Гранична полиция” са се притекли два руски търговски кораба и два катера на „Морска администрация”. Четирима от моряците на кораб „Карам 1” са били извадени от морето от екипажа на кораб „Алесандро ДП”, плаващ под холандски флаг. Петият е спасен от катер на „Гранична полиция”.
Министърът на транспорта Александър Цветков пристигна спешно във Варна и даде брифинг в спасителния център. Моряците от холандския танкер са в добро здравословно състояние. Танкерът е ударил с носа си другия кораб, плаващ под флага на Сиера Леоне. Спасените петима моряци в момента са в холандския танкер, там им се оказва помощ. Холандският танкер след приключване на спасителната мисия ще дойде във Варна.
Няма опасност от разлив и замърсяване на околната среда, защото холандският танкер е бил празен, каза Цветков.
Всички усилия на спасителните екипи са насочени към спасяване на останалите петима моряци от екипажа на потъналия кораб. Спасителната акция продължава и в момента, но нощта затруднява издирването. Участват кораби на Морска администрация – Варна, „Гранична полиция”, на военните, граждански кораби. Издирването е изключително трудно, има вероятност утре през деня, ако се наложи, в спасителната операция да бъде включен и хеликоптер, каза Цветков.
Двата кораба се сблъскаха край нос Емине на входа за порт Бургас. Инцидентът стана около 17,40 часа. Продължава спасителната операция за издирване на петима моряци от потъналия кораб, който е плавал под флаг на Сиера Леоне. Издирват се още 5 членове на екипажа на потъналия 75-метров кораб, който е бил натоварен със скрап и е пътувал от Варна посока Босфора.
Двата кораба са се ударили във водите на Черно море, на около 15 морски мили срещу нос Несебър, където е едно от местата за изчакване преди навлизане в порт Бургас
На сигналите за помощ са се озовали и други търговски кораби в района. Руският кораб „Палфлот 5” участва в спасителната операция край българските брегове на Черно море край пристанище Бургас, съобщава ИТАР-ТАСС.
От областна управа – Бургас се позоваха на рапорт от „Морска администрация" Бургас и съобщиха, че часът на сблъсъка е 17,40. Кораб „Карам І” е плавал под флаг Сиера Леоне, и е бил натоварен с 2600 тона скрап, като е пътувал по направление от Варна за Босфора. На борда му е имало екипаж от 9 човека, от които 1 египетски гражданин и 8 сирийски. „Алесандро ДП” е плавал под флаг на Холандия. Корабът е танкер химикаловоз, но е пътувал празен по направление за Варна. След сблъсъка „Карам І” потъва, а „Алесандро ДП” рапортува, че е без повреди. Останалите 5 члена от екипажа на Карим І се издирват от два катера на Морска администрация: „Спасител 2” с доброволци към ИАМА и „Спасител 4”. В издирването на моряците са се включили катер на Гранична полиция “Емине”, химикаловозът „Алесандро ДП” и кораб „Палфлот 5” под руски флаг. Към района се насочват и доброволци от Марина Диневи.
Към момента няма опасност от разлив на нефтопродукти и замърсяване на морето.
Екипите на "Морска администрация" и доброволци ще продължат издирването през цялата нощ.
Директорът на „Гранична полиция” комисар Захарин Пенов съобщи пред Агенция „Фокус”, че катер на „Гранична полиция” от Бургас и катер на „Гранична полиция” от Варна са се включили в спасителната операция в Черно море.
Изпълнителният директор на ИА „Морска администрация” Сергей Църнаклийски също коментира, че три търговски кораба, три кораба на „Гранична полиция” и един на „Морска администрация” участват в спасителната операция. Пред Агенция „Фокус” той заяви, че предстои уточняване на причините за инцидента, но по всяка вероятност става дума за неправилна маневра при разминаване. http://www.focus-news.net
 
Сергей Църнаклийски: През цялата нощ и в момента продължава издирването след корабокрушението край нос Емине
30 ноември 2010 | 07:40 | Агенция "Фокус"
Варна. През цялата нощ и в момента продължават издирвателните операции след сблъсъка на два кораба край нос Емине. Това каза пред Агенция „Фокус” Сергей Църнаклийски, изпълнителен директор на ИА „Морска администрация”. Включени са сили и средства на Морска администрация, на Гранична полиция, на Военноморските сили и търговски кораби в района.
Църнаклийски припомни, че петима моряци са открити, а другите петима все още се издирват. По разказ на очевидец– главния механик, при удара, който е бил в задната част на кораба, където са жилищните помещения, двама от моряците най-вероятно при самия удар са убити на място, но това е само предположение, посочи Църнаклийски.
Аделина ГЕОРГИЕВА


 


Сходни връзки

Продължава спасителна операция за издирването на петима моряци от кораба, потънал край нос Емине | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди