изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-27 @ 09:14 EEST
РИОКОЗ: ПРЕЗ ЗИМАТА СЕ ПОКАЧВА ОПАСНОСТТА ОТ ТРИХИНЕЛОЗА    
ЗдравеПо-голямата част от заболите от трихинелоза са регистрирани през зимните месеци - от декември до март, информират от РИОКОЗ в Добрич.


Специалистите обясняват, че трихинелозата е една от водещите зоонози в България. Източник за заразяване на човека са диви и домашни свине, по-рядко мечки, моржове, китове и др. Можем да се заразим при консумиране на сурово или недобре термично обработено месо или месни продукти, съдържащи трихинели. Откриването на паразитите става чрез трихинелоскопирането на парченца месо, взети от диафрагмата, езика, дъвкателната и междуребрената мускулатура на животните.
Заболяването при хората започва около 7-20 дни след консумацията на трихинелозно месо, като най-важните симптоми са отоци по лицето - около очите и клепачите, постепенно покачване и задържане на висока температура, мускулни болки при гълтане и дъвкане. Понякога заболяването започва с повръщане, разстройство и болки в корема. Всяка година в България се регистрират епидемични взривове и спорадични случаи на трихинелоза. През последните 5 години са регистрирани общо 25 епидемични взрива и са диагностицирани 24 спорадични случая. От консумиралите инфектирани месни продукти 1844 лица при 837 лица е доказана трихинелоза като 496 от тях са лекувани стационарно. От началото на 2010 година до края на октомври има данни за 2 трихинелозни взрива.
При съмнение за заболяване от трихинелоза е необходимо незабавно посещение при личния лекар или специалист за уточняване на диагнозата и последващо лечение, призовават от РИОКОЗ. С цел повишаване на клинико-епидемиологичната насоченост на общопрактикуващите лекари и специалистите от лечебните и медико-диагностичните заведения е изготвено уведомително писмо до тях, за да се осигури своевременно откриване на първичните сигнални случаи, диагностициране, съобщаване и регистрирането им. НДТ


 


Сходни връзки

РИОКОЗ: ПРЕЗ ЗИМАТА СЕ ПОКАЧВА ОПАСНОСТТА ОТ ТРИХИНЕЛОЗА | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.13 секунди