изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-26 @ 15:40 EEST
ДО 31 ДЕКЕМВРИ СМЕНЯМЕ ЛИЧНИЯ ЛЕКАР    
ЗдравеОт РЗОК - Добрич, напомня на жителите на област Добрич, че от вчера до 31 декември здравноосигурените лица могат да сменят личния си лекар, като се регистрират при нов общопрактикуващ лекар (ОПЛ). За смяната не се изисква отписване от листата на досегашния личен лекар.

Това, както и включването на новоизбраните в листата на общопрактикуващия лекар, се извършва по служебен път в здравната каса. Желаещите да сменят джипито си, трябва да закупят регистрационна форма за постоянен избор и да я попълнят при предпочитания от тях общопрактикуващ лекар. Цената й е 0,20 лв. В Добрич формуляр за смяна на личен лекар може да се закупи от офиса на фирма "Ким 2000", ул. "Ален мак"30 А. При новоизбрания лекар заедно с регистрационната форма се представя здравноосигурителна книжка и документ за актуален здравноосигурителен статус. Ако здравноосигуреното лице все още няма здравноосигурителна книжка, смяната се извършва с третия екземпляр от регистрационната форма за избор на ОПЛ.
Информация за лекари, имащи договор с НЗОК се дава в РЗОК, където има списъци с имената, адресите, телефоните и специалностите.
 Здравноосигурените лица, които пребивават в друго населено място за период от един до пет месеца, трябва да направят временен избор на общопрактикуващ лекар на мястото извън постоянното им местоживеене. Той се осъществява с регистрационна форма за временен избор на ОПЛ, която се попълва от лекаря, който ще обслужва здравноосигуреното лице за периода на пребиваването му на новото място. При извършване на временен избор здравноосигурените лица се ползват с всичките си права по реда. Когато здравноосигуреното лице пребивава в друго населено място за срок до 1 месец и се налага да получи медицинска помощ, може да се обърне към всеки общопрактикуващ лекар за съдействие. В такива случаи НЗОК заплаща на общопрактикуващите лекари за инцидентно оказана медицинска помощ на лица, които не фигурират в пациентските им листи. За да не заплащат гражданите нищо друго, освен потребителска такса, е необходимо да представят здравноосигурителната си книжка.
Здравноосигурените лица, на които е поискано да заплатят оказаната медицинска помощ при инцидентно посещение задължително трябва да изискат от лекаря финансов документ за платените суми. При последната смяна на ОПЛ през юни 2010г. 3362 здравноосигурени лица в област Добрич са избрали нов личен лекар, сочат данните на РЗОК.
От началото на 2010 година до сега в деловодството на РЗОК са постъпили 36 жалби от здравноосигурени лица. Основната част от оплакванията са за отказ на лични лекари да издават направления за консултация и съвместно лечение със специалист. След изтичане на всяко тримесечие, изпълнителите на медицинска помощ имат възможност да подадат мотивирано искане до директора на РЗОК за нуждата им от допълнителен брой направления за консултация със специалист и медико-диагностични дейности. След разглеждане на исканията, в зависимост от възможностите, се отпускат допълнителни регулативни стандарти.
Освен отказ за издаване на направления, друга част от оплакванията на пациентите са свързани с грубо отношение на лекари към тях; отказ за предоставяне на документи; забавяне на резултати от изследвания; неспазване от страна на изпълнителите на мед. помощ на обявения работен график; доплащане в аптека за лекарствени препарати, частично или напълно поемани от бюджета на НЗОК и др. За всяка постъпила жалба се извършва проверка и ако се констатира нарушение се прилагат наказателни санкции, предвидени в НРД.
Напомняме на здравноосигурените жители на област Добрич за възможността да задават въпроси относно правата си и да подават сигнали и жалби за нередностите, с които се сблъскват, ползвайки медицинска помощ на телефон 058/654 500, както и на електронния адрес на РЗОК Добрич - dobrich@nhif.bg.
 


Сходни връзки

ДО 31 ДЕКЕМВРИ СМЕНЯМЕ ЛИЧНИЯ ЛЕКАР | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди