изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-27 @ 05:11 EEST
Добричкият окръжен съд наказа с 2 условно лишаване от свобода и 90 хил. лв. кръвнина 22-годишен, причинил смърт на пътя    
Ред и сигурностНаказание от 2 години условно лишаване от свобода при 4 години изпитателен срок да изтърпи 22-годишният Атанас М. Атанасов от Добрич, постанови Добричкият окръжен съд. Той бе признат за виновен за това, на 07.06.2010 г. в гр. Добрич, на пешеходна пътека на кръстовище, при управление на мотоциклет „Сузуки”, е нарушил правилата за движение по пътищата и по непредпазливост е причинил смъртта на 27-годишен добричлия като е нарушил чл. 20, ал.1 от Закона за движение по пътищата:

 

„Водачите са длъжни да контролират непрекъснато пътните превозни средства, които управляват.”, чл. 20, ал. 2: „Водачите са длъжни при избиране скоростта на движението да се съобразяват с атмосферните условия, с релефа на местността, със състоянието на пътя и на превозното средство, с превозвания товар, с характера и интензивността на движението и с всички други обстоятелства, които имат значение за безопасността на движението. Водачите са длъжни да направят всичко възможно, за да намалят скоростта или да спрат превозното средство във всички случаи, когато възникне опасност за движението” и чл. 119, ал. 1: „При приближаване към пешеходна пътека водачът е длъжен да пропусне стъпилите на пешеходната пътека или преминаващите по нея пешеходци, като намали скоростта или спре.”

Съдът лиши Атанасов от право да управлява моторно-превозно средство за срок от 4 години. Той е осъден също да заплати на майката на пострадалия обезщетение от 90 хил. лв. за причинените неимуществени вреди, ведно със законната лихва.

Пресцентърът на Добричкия окръжен съд припомня, че делото влезе в съдебна зала на 08.11.2010 г., но адвокатът на подсъдимия поиска отвод на прокурора и съдията, както и на всички съдии от Окръжен съд – Добрич. Тогава защитникът се аргументира с колегиалните им отношения със съдия, роднина на пострадалия, в гражданското отделение на съда. Днес делото бе разгледано от друг съдебен състав на Добричкия окръжен съд, а адвокатът заяви, че не иска отводи.

Добричкият окръжен съд допусна процесът да протече по реда на съкратеното съдебно следствие по молба на подсъдимия и след като той заяви, че признава всички факти в обвинителния акт. В него е посочено, че на 07.06.2010 г. около 22,20 ч. Атанасов се е движел с мотоциклет със скорост около 80 км в час по булевард „Добруджа”. В същото време на пешеходна пътека тип „Зебра” на кръстовището с ул. „Отец Паисий”, от ляво на дясно по посока на движението на мотоциклета, младеж е пресичал пътното платно. Мотоциклетистът е блъснал пешеходеца, вследствие на който тялото на пострадалия било носено и изхвърлено на около 32 м напред. След удара мотоциклетът ускорил скоростта си и тя достигнала 129 км в час, когато се блъснал в мантинелата.

Съдът конституира майката на починалия 27-годишен младеж като граждански ищец и частен обвинител и прие за съвместно разглеждане граждански иск за обезщетение за неимуществени вреди в размер на 90 хил. лв. Процесуалният й представител пледира, подсъдимият да бъде наказан ефективно и да бъде осъден да заплати исканата сума. Адвокатът обясни, че майката на починалия 27-годишен младеж не иска за себе си тези пари, а ще ги дари на домове за подпомагане на децата в тях.

Прокурорът по делото поиска наказание от 2 години условно лишаване от свобода при 4 години изпитателен срок, което трябва да бъде намелено с 1/3 предвид специалния ред, по който се разглежда делото.

В последната си дума подсъдимият заяви, че искрено съжалява за случилото се и желае да се извини на близките на пострадалия.

Атанасов има средно образование, не работи, не е женен, не е осъждан.

Присъдата може да бъде обжалвана или протестирана пред Апелативен съд – Варна.

 

02.12.2010 г.                                            Пресслужба Добрички окръжен съд

 


Сходни връзки

Добричкият окръжен съд наказа с 2 условно лишаване от свобода и 90 хил. лв. кръвнина 22-годишен, причинил смърт на пътя | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди