изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-27 @ 02:39 EEST
ЗАДЪРЖАХА ПОД СТРАЖА ИТАЛИАНЕЦ, ИЗДИРВАН ОТ ФРЕНСКИТЕ ВЛАСТИ    
Ред и сигурностОкръжните магистрати в Добрич задържаха под стража 56-годишния италиански гражданин Ромео Либерати. Срещу него е получен сигнал по шенгенската система за международно полицейско сътрудничество „СИРЕНЕ”, че е обявен за издирване въз основа на Европейска заповед за арест от 7 юни 2005 г., издадена от Апелативен съд Колмар, Република Франция. Той е търсен по присъда за извършено тежко умишлено престъпление – сводничество и трафик на хора, по която трябва да изтърпи наказание 4 години лишаване от свобода.

 Престъплението се наказва и по българския Наказателен кодекс с лишаване от свобода за 3 до 10 години.

В получения сигнал е посочено, че деянието е извършено през периода 2000 г. - 18.09.2001 г., срещу няколко души, които са били убедени да проституират след пристигането им във Франция.

Престъплението е извършено от международна мрежа с клонове в България и Турция. То включва предоставяне на помещения и водене на проститутки, експедиция на парите от тази дейност в друга страна. 

Ромео Либерати е задържан на 8 декември т.г. в полицията в Добрич. Той обясни пред съда, че има италианско гражданство като родителите си, но е роден и е живял във френския град Страсбург. През 2000 г. се запознал с българска гражданка от Търговище, с която живял няколко месеца. Тя работела като проститутка във Франция, въпреки неговото настояване да спре.  Либерати е присъствал лично на съдебните процеси в съда в Страсбург и в Апелативния съд в Колмар. През 2005 г. той се е преместил да живее в Италия, а на следващата година в България, за да избегне изтърпяването на постановената му присъда. Вчера той заяви, че желае доброволно да бъде екстрадиран за Франция и помоли да му бъде определена мярка за неотклонение парична гаранция.

Добричкият окръжен съд прецени представените доказателства и становищата на страните и прие, че искането на френските власти е основателно. Съдът трябва да насрочи делото за разглеждане на искането им за екстрадиция на Либерати в 7-дневен срок, и за това производство е необходимо да бъде осигурено присъствието му. Предвид това съдът му наложи мярка за неотклонение задържане под стража, която той ще търпи в Затвора Варна.

Добричкият окръжен съд разпореди да бъдат уведомени за задържането му италианското посолство в България, а чрез него и семейството на Либерати.

Определението на Добричкия окръжен съд подлежи на обжалване и протест в 3-дневен срок пред Апелативен съд – Варна.

 


Сходни връзки

ЗАДЪРЖАХА ПОД СТРАЖА ИТАЛИАНЕЦ, ИЗДИРВАН ОТ ФРЕНСКИТЕ ВЛАСТИ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.08 секунди